HİNDİSTAN'DA AİLE İÇİ ŞİDDETİN YENİ BAHANESİ: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

TAKİP ET

Kadınların en kötü şartlarda yaşadığı ülkelerin başında gelen Hindistan'da son dönemde şiddet giderek artıyor.  Geçtiğimiz hafta yayınlanan bir araştırma, Güney Asya'da artan sıcaklıkların kadınlara yönelik aile içi şiddeti artırdığını ve Hindistan'ın bu artışı en çok yaşanan ülke olduğunu ortaya koydu.

Amerikan Tıp Birliği'ne bağlı JAMA Psychiatry dergisinde yayınlanan araştırmada, Hindistan, Nepal ve Pakistan'da "ortam sıcaklığının" "mahrem partner şiddeti yaygınlığı" ile ilişkisi incelendi.

Araştırmacılar, 15 ila 49 yaş arasındaki 194.800 kız ve kadının aile içi şiddet yaygınlığını incelemek için takip etti. Aile içi şiddet, fiziksel, cinsel ve duygusal istismarı içeriyor.

Araştırmaya göre, yıllık ortalama sıcaklıkta 1 derecelik artış, aile içi şiddette % 4,5 artışa sebep oluyor.

Araştırmaya göre, tüm gelir gruplarında sıcaklıkla ilişkili bir şiddet artışı göstermesine rağmen, en büyük artışlar düşük gelirli ve kırsal evlerde oluyor.

Hindistan'da aile içi şiddet çok yüksek

İncelenen üç ülke arasında, Hindistan'ın sıcaklık artışıyla ilişkili kötüye kullanımında en büyük artış gözlendi. Araştırma, Hindistan'da 1 derecelik sıcaklık artışının kadınlara yönelik fiziksel şiddette % 8 ve cinsel şiddette % 7,3 artışa sebep oluyor.

"Azaltılmamış karbon salım senaryosu başlığı altında, 2090'larda Hindistan'ın mahrem partner şiddeti yaygınlığı % 23,5 ile Nepal'de % 14,8 ve Pakistan'da % 5,9 artması beklenmektedir," denildi.

Hindistan'da uzun süredir görülmemiş sıcak dalgaları artık normal bir olay haline geliyor. Mayıs ayında, ülkenin büyük  bölümünü kapsa , sıcaklıkların 45 derece ile rekor seviyeye ulaştı.

Uluslararası bir kalkınma örgütü IPE-Global'in iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik bölüm başkanı Abinash Mohanty, "İklim aşırılıkları, hayatları ve geçim kaynaklarını tahrip ederek, en yoksul ve savunmasız toplulukları orantısız şekilde etkileyerek, kadınlara yönelik cinsiyete dayalı şiddete katkıda bulunuyor" diyor.

İklim bilimciler tarafından dünyadaki en savunmasız bölgelerden biri olarak kabul edilen Güney Asya'da iklim değişikliği ile ilgili krizlerin de aile içi şiddeti kötüleştirdiği sivil toplum kuruluşları tarafından da kabul edilmiş durumda.

Yerel halkın yanısıra Kuzey Hindistan'daki göçmen kadın ve kız çocuklarına yönelik , cinsiyete dayalı şiddeti daha da kötüleştirdi.  Aşırı sıcaklıkların günlük ücretli işçilerin çalışma saatlerini azalttığı, bununda zaten az olan geliri düşürmesi, aile üyelerinin daha fazla evde zaman geçirmesine neden oluyor. Bu durum kadınların ev işlerinin yükünü artırırken, erkeklerin sağlayamadığı gelir için gerilim ve öfkeye neden oluyor.

 

Ülke

Kadına Yönelik Şiddet Oranı

Hindistan

%35,2

Pakistan

%28,2

Bangladeş

%32,9

Sri Lanka

%29,2

Nepal

%27,4

Dünya Ortalaması

%25,5