HİNDİSTAN'IN TANRILARA METRES ZENGİNLERESEKS KÖLESİ OLAN KADINLARI

TAKİP ET

Hindistan'ın güneyindeki Karnataka eyaletinde aşırı yoksulluk koşullarında doğan Ningavva Kanal, hayatının akışını tamamen değiştiren büyük bir karar aldı.

Kanal - 10 kişilik bir ailenin en küçüğü - en büyük kız kardeşinin nasıl fuhuşa itildiğini ve bunun tüm aileyi geçindirmesini nasıl sağladığını izlemişti.

"O günlerde durumumuz o kadar kötüydü ki, anne babamız gündüz iş bulamazsa gece yiyecek bir şeyimiz olmazdı" diyor.

Henüz 7 yaşındayken ailesini geçindirme sorumluluğunu üstlenmeye ve fuhuşa benzer bir yolda yürümeye karar verdi. Ancak onun durumunda, bir 'tanrının kölesi' - bir Devadasi oldu.

 

Cinsel sömürü dolu bir hayat

Henüz ergenlik çağına girmemiş bir genç kız Devadasi olduğunda, yerel tanrıyla evlenme eylemi yoluyla bir köy tapınağına "adanır" ve bu da hayatı boyunca asla ölümlü bir erkekle evlenmeyeceği anlamına gelir.

Kanal, Hindistan'ın kuzeyindeki Uttar Pradesh eyaletinde fahişe olarak çalışıyordu ve 18 yaşına geldiğinde iki kızı vardı.

54 yaşındaki Devadasi, "Düğünlerde sahne alırdım ama bazen erkekler beni zorla arabalarına alıp tecavüz ederlerdi," diye anlatıyor.

 

Hindistan'ın Devadasi sistemi nedir?

19. yüzyıla kadar Devadaziler yüksek bir sosyoekonomik statüye sahip olduğu iddia edilsede,

Bazı durumlarda görece iyi konumlara sahip oldukları doğru olsada a bunun nedeni patronlarının zengin ve nüfuzlu erkekler olmasıydı.  Devadasi olarak saygınlığa sahip olmak mümkün değildi ve İngililerin yasaklamaları ile sistem geriledi ve gelirler azaldı.

Kadınlar için çalışan STK’lar tarafında  2015 yılında Uluslararası Çalışma Örgütü'ne sunulan Devadasis'in durumuna ilişkin bir raporda, ankete katılanların %85'inin Hindistan'daki kast sisteminin en alt basamağı olan Dalit topluluklarından kadınlar olduğu raporlanmış.

Devadasi sistemi Hindistan genelinde pek çok eyalette uygulansa da  ağırlıklı olarak Karnataka, Maharashtra, Andhra Pradesh ve Tamil Nadu'da çok yaygın.

Karnataka hükümeti 1982 yılında Karnataka Devadasi (Adanma Yasağı) Yasası ile bu geleneği yasadışı ilan etti, ancak Hukuk ve Politika Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan 2019 tarihli bir raporda, eyalet hükümetinin yasayı uygulamak için ha yönetmelik hazırlamadığı açıklandı.

Zaten korkunç olanların sorunun en korkunç reşit olmayan kız çocuklarının adanma riski altında olması STK’lar bunu kibarca risk olarak nitelendirse çocuk istismarının sıradan bir olay olduğu Hindistan’da bu risk değil olgu.

Geleneklere , kız çocuğu genellikle annesini takip eder ve bir devadasi oluyor bunun engellenmesi için yatılı okullar açılmasına rağmen ve bu kısır döngü sürüp gidiyor.

2008 yılında yapılan son hükümet araştırmasına göre sadece Karnataka'da 46.600 Devadasi bulunuyor.

Bu sayım Devadasilerin sosyal yardım programlarından yararlanması için çok önemli bir bilgi idi, Ancak binlerce Devadasis dahil edilmedi edilenlerin çoğu ise araştırma sonrası kapsam dışı bırakıldı.

Yaşananların en acı yanı ise Dünyanın gözü önünde yaşanan daramın Dünya kamuoyunda bilenememesi bilenlerin ise kültürel hak olarak görmesi.


Devadasiler kimdir.

Devadasiler, Tanrı ile tapınanları arasında arasında dans ve müzikleriyle Tanrı'yı yatıştıran aracılar olarak görülüyor. Tanrı için yaptıkları gösteriler toplum gözünde fuhuşsa kutsal bir boyut katarken tapınak rahiplerinin, zengin toprak ağalarının, üst kasttan erkeklerin ve kralların “Tanrının metresi” ile ilişkiye girme ayrıcalığı ve zevki veriyordu.

devadasi nedir devadasi meaning devadasi abolition act devadasi meaning in tamil devadasi system is an inhuman practice why Hindistan Tecavüz Hindistan Toplu Tecavüz