Hindistan: Modi rekabeti sevmiyor

TAKİP ET

Hindistan'ın batısındaki bir yüksek mahkeme, muhalefet lideri Rahul Gandhi'nin bir hakaret davasındaki mahkumiyetinin askıya alınması için yaptığı itirazı reddederek parlamentoya dönme ve gelecek yıl yapılacak ulusal seçimlere katılma umudunu şimdilik ortadan kaldırdı.

Gandhi, iktidardaki Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) Gujarat eyaleti milletvekili Purnesh Modi tarafından açılan davada, 2019 yılında yaptığı yorumların Başbakan Narendra Modi ve Modi soyadlı diğer kişilere hakaret olarak değerlendirilmesinin ardından Mart ayında mahkum edilmişti.

 

Gandhi bir seçim kampanyası konuşmasında, her ikisi de Modi soyadını taşıyan iki kaçak işadamına atıfta bulunarak "Nasıl oluyor da tüm hırsızların adı Modi oluyor?" diye sormuştu.

 

Hindistan'a üç başbakan veren bir hanedanın soyundan gelen Gandhi, iki yıl hapis cezasına çarptırılmış ancak hapis cezası ertelenerek kefaletle serbest bırakılmıştı.

 

İki yıl ya da daha fazla hapis cezasına çarptırılan milletvekilleri otomatik olarak diskalifiye edildiği için Gandhi de mahkumiyetin ardından milletvekilliğini kaybetti.

 

Ayrıca iki yıllık hapis cezasının bitiminden sonra altı yıl boyunca seçimlerde aday olmaları da yasaklanıyor.

 

Gandhi, davayı henüz görmemiş olan bir bölge mahkemesinde mahkumiyet kararına ayrıca itiraz etti.

 

Gujarat Yüksek Mahkemesi Yargıcı Hemant Prachchhak Cuma günü verdiği kararda, mahkumiyetin ertelenmesinin bir kural değil, nadir durumlarda başvurulacak bir muafiyet olduğunu söyledi.

 

Yargıç, "Mahkumiyetin ertelenmesinin reddedilmesi hiçbir şekilde başvuru sahibi için adaletsizliğe yol açmayacaktır" dedi.

 

"Davanın gerçekleri ve koşulları göz önünde bulundurulduğunda, başvuranın mahkumiyetinin ertelenmesi için makul bir gerekçe bulunmamaktadır."

 

Kongre sözcüsü Jairam Ramesh kararın inceleneceğini söyledi. Ramesh attığı tweet'te "Karar, konuyu daha fazla takip etme kararlılığımızı arttırıyor" dedi.

 

Davanın duruşması sırasında Gandhi'nin avukatı Abhishek Singhvi, Gandhi'nin mahkum edildiği suçun "ciddi" olmadığını ve sekiz yıl boyunca seçimlere katılmasına izin verilmemesinin "siyasette neredeyse yarı kalıcı" olduğunu savunmuştu.

 

Gandhi, Hindistan'da hüküm giydikten sonra parlamentodan diskalifiye edilen ikinci milletvekili oldu. Diğer dava bu yılın Ocak ayında görülmüş ancak milletvekili daha sonra görevine iade edilmişti.

 

Gandhi'nin diskalifiye edilmesi Hindistan'ın ana muhalefet partilerini aralarındaki farklılıkları bir kenara bırakarak 2024 ulusal seçimlerinde BJP'ye karşı birleşik bir meydan okuma planlamak üzere el ele vermeye itti.



Hindistan'da muhalefet lideri Rahul Gandhi, iktidardaki Bharatiya Janata Partisi'nden (BJP) bir milletvekili tarafından açılan hakaret davasında Mart 2023'te mahkûm edildi.

Mahkûmiyet, Gandhi'nin 2019 yılında yaptığı ve her ikisi de Modi soyadını taşıyan iki kaçak iş adamına atıfta bulunarak nasıl oluyor da tüm hırsızların Modi soyadını taşıdığını sorduğu yorumlardan kaynaklanıyordu.

Gandhi iki yıl hapis cezasına çarptırıldı ancak hapis cezası ertelendi ve kefaletle serbest bırakıldı.

İki yıl ya da daha fazla hapis cezasına çarptırılan milletvekilleri otomatik olarak diskalifiye edildiği için Gandhi de mahkumiyetin ardından milletvekilliğini kaybetti.

Gandhi, henüz davayı görmemiş olan bir bölge mahkemesinde mahkumiyet kararına ayrıca itiraz etti.

gandhi gandhi sözleri gandhi filmi gandi kimdir gandhi kılıçdaroğlu Hindistan Modi Seçim