Hindistan : Muhalefet Modi'ye Karşı Birleşti

TAKİP ET

Geçtiğimiz hafta Hindistan'da 26 muhalefet partisinin liderleri bir araya gelerek, önümüzdeki yıl yapılması beklenen parlamento seçimlerinde iktidardaki Bharatiya Janata Partisi'ne (BJP) karşı mücadele etmek için yeni bir ittifak kurdu.

Indian National Developmental Inclusive Alliance (INDIA) adı verilen bu yeni koalisyon, BJP'nin cumhuriyetin karakterine saldırdığını belirterek, "Anayasa'da yer alan Hindistan fikrini koruma" sözü verdi. Ülkenin en büyük muhalefet partisi Kongre'nin başkanı Mallikarjun Kharge, asıl amaçlarının demokrasiyi ve anayasayı korumak için bir arada durmak olduğunu belirtti.

 

Eleştirmenler, BJP'nin 2014 yılında iktidara gelmesinden bu yana Hindu milliyetçisi bir gündem izlediği ve Hint toplumunu dini çizgilerde kutuplaştırdığına dikkat çekiyor. Yeni muhalefet koalisyonunda Kongre'nin yanı sıra, Punjab ve Delhi'yi yöneten Aam Aadmi partisi ve doğudaki Batı Bengal eyaletinde iktidarda olan Trinamool Kongresi gibi bir dizi güçlü bölgesel parti yer alıyor. Kongre lideri Rahul Gandhi, gelecek yılki seçimleri "Narendra Modi ve HİNDİSTAN arasında bir mücadele" olarak tanımladı.

 

Siyaset bilimcisi Zoya Hasan'a göre, bu son derece önemli bir siyasi gelişme ve "muhalefet partileri ivmeyi sürdürebilirse" BJP'nin bir sonraki seçimlerde parlamentoda çoğunluğu kazanmasının zor olacağını söylüyor. Ancak Hasan, yeni ittifakın işinin zor olduğuna, HİNDİSTAN'ın sadece koltuk ayarlamasıyla yetinemez, aynı zamanda alternatif söylem için halk desteğini de harekete geçirmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Yeni ittifakta yer alan partilerin çoğu bölgesel rakipler ve ulusal düzeyde bölünmüş durumdalar; ancak şimdi, popülerliğini koruyan ve bir sonraki seçimleri kazanma yolunda görünen BJP'ye meydan okumak için farklılıklarını bir kenara bırakmaya çalışıyorlar.

hindistan modi Hindistanın Hitleri Muhalefet