İNGİLTERE'DE KONUT FİYATLARI SERT DÜŞTÜ

TAKİP ET

İngiltere'de konut fiyatları, yükselen faiz oranları ve hayat pahalılığı krizinin talebi azaltması nedeniyle Haziran ayında son 12 yılın en hızlı düşüşünü yaşadı.

Halifax konut fiyat endeksi, Mayıs ayındaki %1,1'lik düşüşün ardından Haziran ayında fiyatların yıllık bazda %2,6 düştüğünü gösterdi. Bu, Haziran 2011'den bu yana görülen en büyük yıllık düşüş oldu.

 

Aylık bazda ise fiyatlar Mayıs ayındaki %0,2'lik düşüşün ardından Haziran ayında %0,1 geriledi.

 

Halifax Mortgages Direktörü Kim Kinnaird, yıllık bazdaki büyük düşüşün, konut fiyatlarında yaklaşık bir yıl önce görülen zirve ile karşılaştırmayı yansıttığını ve son birkaç ayda fiyatlarda nispeten az hareket olduğunu söyledi.

 

"Ancak, enflasyonla mücadele eden İngiltere Merkez Bankası'nın faiz oranlarına ilişkin beklentilerin artmasıyla yükselen ipotek maliyetleri, önümüzdeki ayların daha zayıf geçeceğine işaret ediyor" dedi.

 

İngiltere Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta faiz oranlarını tekrar yükseltmesi bekleniyor ve piyasalar yıl sonuna kadar %6,5'lik bir zirve fiyatlıyor. Bu da mortgage oranlarını yukarı çekerek insanların ev satın almak için borç para almasını daha pahalı hale getirecektir.

 

Hayat pahalılığı krizi de hane halkı bütçeleri üzerinde baskı yaratarak insanların ev satın almasını zorlaştırıyor.

 

Kinnaird, "Konut fiyatlarındaki düşüşün ne kadar derin veya kalıcı olacağını tahmin etmek zor," dedi. "Ancak, piyasaların Banka Faiz Oranının %6'nın üzerine çıkacağını tahmin etmesiyle birlikte, mortgage oranlarının daha uzun süre yüksek kalması ve hane halkı finansmanı üzerindeki baskının devam etmesi muhtemeldir."

 

 

Ev fiyatları neden düşüşte?

 

Yükselen faiz oranları: İngiltere Merkez Bankası, enflasyonla mücadele etmek amacıyla Aralık ayından bu yana faiz oranlarını beş kez artırdı. Bu durum insanların ev satın almak için borç para almasını daha pahalı hale getirdi ve bu da talebin düşmesine neden oldu.

Hayat pahalılığı krizi: Hayat pahalılığı son aylarda keskin bir şekilde artarak hane halkı bütçeleri üzerinde baskı oluşturuyor. Bu durum, ipotek alabilseler bile insanların ev satın almalarını zorlaştırmıştır.

Gelecekle ilgili belirsizlik: Ekonomik görünümün belirsiz olması insanları ev satın alma konusunda tereddütte bırakıyor. İnsanlar, gelecekte evlerini satmayı zorlaştırabilecek iş kayıpları veya durgunluk olasılığından endişe duymaktadır.

ingiltere mortgage hesaplama ingiltere mortgage ingiltere mortgage sistemi ingiltere mortgage faizleri ingiltere mortgage oranları Halifax