İran'da Terör İdamları İsveç Vatandaşı İranlı İdam Edildi

TAKİP ET

İran 2018 yılında bir askeri geçit törenine saldıran ve 25 kişinin ölümüne yol açan terörist bir grubun kurucusu olduğu iddia edilen İsveçli vatandaşı İran asıllı bir kişiyi idam ettiği bildirildi.

İran 2018 yılında bir askeri geçit törenine saldıran ve 25 kişinin ölümüne yol açan terörist bir grubun kurucusu olduğu iddia edilen İsveçli vatandaşı İran asıllı bir kişiyi idam ettiği bildirildi.
Habib Chaab, İran'ın güneybatısındaki Huzistan eyaletindeki azınlık durumdaki Arapların bağımsızlığını talep eden bir ayrılıkçı grup olan Harakat al-Nidal'ın lideri olduğu iddia ediliyordu. Chaab, İran'da yaşayan Arap azınlığın ayrımcılık yapıldığı konusunda uzun süredir şikayetleri olan zengin petrol bölgesi olan Huzistan ’da   yaşıyordu.
Chaab, İsveç'te 10 yıl süren sürgünden sonra 2020'de Türkiye'de İranlı ajanlar tarafından kaçırılmıştı. İsveç vatandaşının hayatının korunması konusunda ne yapıldığını soran bir soruya İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, “hükümetinin İran'ı Chaab'ı idam etmemesi konusunda uyardığını” söylerken sözlerine "Ölüm cezası insanlık dışı ve geri döndürülemez bir cezadır ve İsveç, AB'nin geri kalanıyla birlikte, tüm koşullar altında uygulanmasını kınar" dedi. Ancak İdam edilen kişinin göçmen vatandaş değil İsveçli bir kişi olması durumunda  tepkinin ne olduğu ise sorulmadı.
İran'ın güvenlik güçleri , İran'ın güneybatısındaki saldırıların arkasındaki terörist grubun Harakat al-Nidal'ı yöneten Chaab olduğunu iddia ed,yor. Ahvaz kentindeki askeri geçitte gerçekleşen 2018 saldırısında silahlı saldırganlar, Devrim Muhafızı birliklerine ateş açarak askerler ve geçidi izleyen siviller de dahil olmak üzere 25 kişiyi öldürmüştü.

Nasıl kaçırıldı:
İddialara göre Chaab, hareket destek verdiğini söyleyen ve yardımcı olmak istediğini söyleyen bir kadınla görüşmek için İstanbul'a gelmesi sağlandı ve  İran isitibarat örgütleri veya bu örgütlerle iş birliği yapan suç örgütleri tarafından kaçırıldı.  
İran'da, devlet televizyonu onu 2018 saldırısına dahil olduğunu itiraf ederken gösterdi. "Yeryüzünde bozgunculuk" suçundan mahkum edildi. Ancak Chaab suçlamaları ret ederek son ana kadar itirafın işkence ile alındığını savundu.
Bu yılın başlarında, İran, İngiltere için casusluk yapmakla suçlanan 61 yaşındaki İngiliz-İranlı Alireza Akbari'yi idam edilmişti . Akbari iddiaları reddetmiş ve işkence gördüğünü iddia etmişti. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Akbari'nin idamını "vahşi bir rejim tarafından yapılan acımasız ve korkak bir hareket" olarak nitelendirmek dışında bir tepki vermedi.

habib chaab habib chaabani habib chaab flashback habib chaabs habib chaab iran Terör