İsrail halkı demokrasi için sokakta

TAKİP ET

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yargıyı değiştirmeye yönelik teklifi ülkede büyük bir siyasi krize neden oldu ve binlerce İsrailli, Cumartesi günü Kudüs'e yürüyerek düzenlemeye karşı çıktı.

Hükümetin Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini kısıtlayacak yasa tasarısı sonrasında düzenlenen protestolarda, İsrailliler "demokrasiyi kurtarmak için elimizden geleni yapıyoruz" diyor. Ülke genelinde düzenlenen protestoların ardından İsrail'de kriz giderek büyüyor. Netanyahu'nun dini-milliyetçi koalisyonu, tasarının güçler arasında denge sağlamak için gerekli olduğunu savunuyor. Ancak, muhalifler, değişikliğin gücün kötüye kullanılmasına kapı açacağına dikkat çekiyor.

Cumartesi günü on binlerce İsrailli, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yargıda yapmak istediği revizyona karşı çıkmak için Kudüs'e yürürken, sağcı hükümetin Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sınırlayacak yasa tasarısından vazgeçmesi için baskılar artıyor.

 

Hükümetin yargıda değişiklik önerisi İsrail'i en kötü siyasi krizlerinden birine sürükleyerek ülke çapında protestolara neden oldu, ekonomiyi çökertti ve Batılı müttefikleri arasında endişeye yol açtı.

Mavi ve beyaz İsrail bayrakları taşıyan protestocular, kavurucu yaz güneşi altında davul sesleri ve hükümet karşıtı sloganlar eşliğinde Kudüs'e giden dolambaçlı bir otoyolda bir kilometre (mil) yürüdü.

"Demokrasi eskisi kadar kesin değil" diyen İsrail'in bir protestocu, yürüyüşe eşi ve biri bebek arabasında olmak üzere iki küçük çocuğuyla katılıyor ve  "Demokrasiyi kurtarmak için elimizden geleni yaptığımızı bilmeleri bizim ve onlar için önemli." Diyor.

Protestocular gün boyunca sıcak hava dalgası altında yürüdüler ve şehir kapılarına yaklaştıkça sayıları arttı.

 

9.3 milyonluk bir ülkede yaklaşık 100.000 kişinin protesto gösterilerine katıldığı tahmin ediliyor.

 

Netanyahu'nun dinci-milliyetçi koalisyonu, önerilen tasarının güçleri dengelemek için gerekli olduğunu savunuyor, muhalifler ise değişikliğin parlamentodan aceleyle geçirildiğini ve gücün kötüye kullanılmasına yol açacağını savunuyor.

 

Washington Netanyahu'ya yargıyı bağımsız tutacak herhangi bir reform üzerinde anlaşma sağlaması çağrısında bulundu. Ancak AB ülkelerinden henüz her hangi bir yorum yapılmadı.

 

Kriz, uzun süredir bölünmüş bir toplum için politika üstü bir eritme potası olarak görülen ordu içinde bölünmelere sebep olmuş durumda.  

Cumartesi günü aralarında Netanyahu döneminde görev yapmış ordu, polis ve Mossad şeflerinin de bulunduğu onlarca eski güvenlik şefi başbakana hitaben bir açık mektup yayınlayarak oylamanın iptal edilmesi çağrısında bulundu ve hükümetin kampanyasını protesto etmek için artık görev yapmayacaklarını söyleyen yedek askerlere desteklerini ifade etti. Bu İsrail gibi güvenlik paranoyası ile ayakta durmaya çalışan bir devlet için çok büyük bir sorun

 

Hakkında onlarca suç soruşturması ile başı dertte olan, Netanyahu yolsuzluk suçlamalarını reddetti ve geniş çaplı anlaşmalar için çalıştığını söyledi ayrıca  “muhalefet partilerini sorumluluk almaya çağırıyorum” dedi.

israil israil bayrağı israil para birimi israiloğulları israil vize istiyor mu israil protesto Binyamin Netanyahu yargı yasa tasarısı