İSRAİLLİLER YARIMDA OLSA DEMOKRASİLERİNİ SAVUNMAKTAN VAZ GEÇMİYOR

TAKİP ET

Cumartesi günü on binlerce İsrailli, hükümetin yargıyı elden geçirme planını protesto etti. Protestolar Tel Aviv, Hayfa ve ülke genelindeki diğer şehirlerde devam ediyor.

Protestolar muhalefet partileri, sivil toplum grupları ve avukatlardan oluşan geniş kesim tarafından organize ediliyor ve destekleniyor. Protestocular hükümetin planının Knesset'e yargı üzerinde çok fazla güç vereceğinden ve mahkemelerin bağımsızlığını zedeleyeceğini savunuyor.

Başbakan Benjamin Netanyahu tarafından önerilen hükümet planı, Knesset'e basit bir oy çokluğuyla Yüksek Mahkeme kararlarını geçersiz kılma yetkisi veriyor. Plan ayrıca Yüksek Mahkeme yargıçlarının atanma şeklini de değiştirecek.

Protestocular hükümetin planının demokrasiye yönelik tehlikeli bir saldırı olduğunu savunuyor ve Knesset'e çok fazla güç vereceğini ve hükümetin yargıya müdahalesini kolaylaştıracağını söylüyorlar.

Hükümet ise yargıda reform yapılması gerektiğini söyleyerek planını savunuyor. Hükümet mevcut sistemin çok yavaş ve çok siyasileşmiş olduğunu savunuyor.

Bazı gözlemcilere göre protestolar İsrail toplumundaki derin bölünmelerin son işareti toplum olduğundan dahada despotik bir yönetim ve daha fazla demokrasi isteyenler olarak bölünmüş durumda.

Protestolardan bazı önemli noktalar:

Protestolar, İsraillilerin hükümetin yargıyı elden geçirme planına karşı çıkmak için sokaklara döküldükleri 24. hafta oldu.

Protestolar muhalefet partileri, sivil toplum kuruluşları ve avukatlardan oluşan geniş bir koalisyon tarafından organize ediliyor.

Protestocular hükümetin planının Knesset'e yargı üzerinde çok fazla güç vereceğinden ve mahkemelerin bağımsızlığını zedeleyeceğini savunuyor.

Netenyahu yargının siyasetin işini yapmasını zorlaştırdığını ve bu yüzden yargıda acilen reform yapılması gerektiğini söyleyerek planını savununuyor.

Protestoların, hükümet yargı reformu talebinden vaz geçene kadar devam etmesi bekleniyor.

Arka plan

İsrail yargısı dünyadaki en geniş yetkilere sahip yargılardan biri kabul ediliyor . Yüksek Mahkeme, Knesset tarafından kabul edilen yasaları iptal etme ve hükümet tarafından alınan kararları iptal etme yetkisine sahip.

Son yıllarda İsrail halkının bazı kesimlerinden yargıya yönelik eleştiriler giderek artan İsrail’de  özellikle iktidardaki muhafazakar kesim yanlıları, yargının çok güçlü olduğunu ve sağ kanada karşı önyargılı olduğunu, yargının çok yavaş işlediğini ve çok politize olduğunu da iddia edilmesine rağmen yargının ve siyasetin Filistin konusunda tek ses olduğu konusu gündem dışı kalıyor

israil protesto israil protestosu israil protesto sebebi nedir israil protesto nedeni Netenyahu