İsveç'in NATO Üyeliği için TBMM Oylaması Yaklaşıyor

TAKİP ET

İsveç'in NATO Üyeliği için TBMM Oylaması Yaklaşıyor İsveç'in NATO'ya üyelik protokolü, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bugün oylanması beklenirken, AFP kaynaklarına göre oylamanın Perşembe gününe ertelenmesi ihtimali bulunuyor. Bu gelişme, İsveç'in NATO'ya katılım sürecinin son adımlarından biri olarak dikkat çekiyor.

TBMM’deki Parti Duruşları

Mart 2023’te benzer bir durumla Finlandiya’nın NATO üyeliği için yapılan oylamada, büyük partiler arasında 'hayır' oyu kullanılmamıştı. AKP, CHP, İYİ Parti ve MHP üyeliğe destek verirken, HDP, TİP, BBP, DEVA, DP ve ZP oylamaya katılmamıştı. İsveç’in üyeliğinin de benzer bir destekle kabul edilmesi bekleniyor.

İYİ Parti ve Saadet Partisi, Dışişleri Komisyonu'nda İsveç için 'hayır' oyu kullanmış, ancak bu iki partinin Genel Kurul'daki sandalye sayısı, oylamada belirleyici olmaktan uzak.

Türkiye’nin Güvenlik Kaygıları ve Diplomatik Hareketlilik

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrası, NATO’ya başvuran İsveç ve Finlandiya, Türkiye’nin terör örgütleri PKK ve Gülen yapılanmasına destek iddiaları sebebiyle başvurularının onaylanması sürecinde zorluklar yaşamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç hükümetinin PKK ile mücadeledeki yetersiz adımlarını eleştirerek, İsveç’in üyelik protokolünü TBMM’ye göndermekte tereddüt etmişti.

2023’te, Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’in üyeliği karşılığında ABD'den savaş uçağı alımı ve Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinin gündeme getirilmesini sağlamış, yaz aylarında düzenlenen NATO zirvesinde İsveç’in üyeliğine onay verdiğini açıklamıştı.

Parti Sözcülerinin Görüşleri

CHP Dışişleri Komisyonu Sözcüsü Ünal Çeviköz, Finlandiya ile birlikte İsveç'in üyeliğinin görüşülmemesinin İsveç halkında kırgınlık yaratmamasını umduğunu belirtmiş, İsveç’in geçmişte Türkiye'nin AB üyeliği için gösterdiği destekleri hatırlatmıştı. HDP Dışişleri Komisyonu Sözcüsü Hişyar Özsoy ise, HDP’nin askeri ittifaklara genel olarak karşı olduğunu, ancak Finlandiya'nın güvenlik kaygılarını meşru gördüklerini ifade etmişti.

Macaristan’ın Rolü ve Beklentiler

Türkiye'nin onayının ardından, İsveç’in NATO üyeliği için Macaristan’ın da onay vermesi gerekiyor. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, İsveçli mevkidaşına NATO üyeliğini görüşmek üzere davet mektubu gönderdiğini açıklamış, ancak Macaristan Parlamentosu'nun Şubat ortasında toplanması bekleniyor. Macaristan, Rusya ile olan iyi ilişkileri göz önünde bulundurulduğunda, Finlandiya'nın üyeliğine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın olumlu görüş belirtmesinden 10 gün sonra onay vermişti.