İTALYA'YI AB FONLARI KURTARABİLECEK Mİ
İtalya'nın ekonomisini yeniden canlandırmak için umutlarını Avrupa Birliği pandemi kurtarma fonlarına bağlaması hızla çözülemez soruna dönüşüyor.
İtalya, 2020'nin ortalarında Avrupa Birliği'nin 724 milyar avroluk kurtarma fonundan 191,5 milyar avroluk ucuz kredi ve hibe aldı.
Ancak üç yıl sonra, fonların kullanımıyla ilgili politika hedefleri ve kilometre taşlarını yerine getirmediği için fonların bir kısmı Brüksel tarafından donduruldu. İtalya, zaten transfer edilmiş fonları harcamada da geride kalırken, dünyanın en büyük üçüncü borç stoğuna sahip olması sürdürülebilirlik endişelerini artırıyor.
İtalya'nın COVID sonrası iyileşme ve güçlenme planı (PNRR) çok aceleyle hazırlandığı ve mantıklı projelere karar veremediği için eleştiriliyor. Yatırım planlarının rafa kaldırılması nedeniyle işletmelerin büyüme planları da tehlikeye girmiş durumda. Uzmanlara göre PNRR'yi kurtarmak için, büyük ölçekli kamu ihale uzmanlarının işe alınması şart.
AB fonlarının yarısından fazlası dijitalleşme ve ekolojik geçişe, geri kalanı ise sürdürülebilir ulaşım, eğitim, sosyal uyum ve sağlığa ayrılıyor. Ancak, mikro projelerin çokluğu ve uzun bürokratik prosedürler, daha iddialı projelerin hayata geçirilmesinde en büyük engel.
İtalya, Mart ayında 19 milyar avroluk dilimini beklediği AB fonlarını hala alamadı. Ayrıca, kamu sözleşmeleri için yeni bir yasal kanunun kabul edilmesiyle yeni sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle, İtalya'nın yarın ihale vermeye hazır olup olmadığı sorusu gündemde.
İtalya'nın ekonomik durumunu düzeltmek için hala çok fazla yol alması gerektiği herkesin ortak görüşü olsa da İtalya’da hala her şeyi bir şekilde yöneten mafya düzeni var oldukça sorunların çözülmesi çok zor.
Ab Fonalrı İstatislik :
En Büyük Bağışçılar
Almanya: 342,6 milyar dolar (%25,6)
Fransa: 279,2 milyar dolar (%21,1)
İtalya: 216,7 milyar dolar (%16,5)
Hollanda: 107,9 milyar dolar (%7,9)
İspanya: 105,5 milyar dolar (%7,7)
En Fazla yararlananlar
İtalya: 203,3 milyar dolar (%15,4)
Polonya: 163,8 milyar dolar (%12,4)
İspanya: 146,5 milyar dolar (%11,1)
Fransa: 131,3 milyar dolar (%9,7)
Romanya: 111,8 milyar dolar (%8,2)
Dikkate edilmesi gerek nokta:
Yüzdeler, her ülkenin GSYİH'sının ne kadarının AB fonlarından geldiğini gösterir. Örneğin İtalya, GSYİH'sının %15,4'ünü AB fonlarından alırken, Polonya %12,4'ünü alıyor.