İtalya'da seller can alıyor ,

TAKİP ET

İtalya'da ,Sel ve toprak kaymalarını önlemeye yönelik milyarlarca avroluk önlem planları 2018 yılında hükümet tarafından rafa kaldırılmıştı. Emilia Romagna'da yaşanan trajedinin ardından bu girişimin yeniden canlandırılması için yeni çağrılar yapılıyor.

Bu hafta rekor düzeyde sel felaketine uğrayan kuzey İtalya bölgesi Emilia Romagna'da en az 14 kişinin öldüğü teyit edildi.

Bölgede yaşayanlar için, sevdikleri kasabalarının tanıdık sokak ve meydanlarının aniden su ve çamura boğulduğunu, evlerinin genellikle güneşli olan Mayıs ayında kimsenin beklemediği aşırı bir hava olayının durdurulamaz gücü tarafından istila edildiğini görmek bir şok oldu.

 

Bazıları evlerini, arabalarını, evcil hayvanlarını ve hayatlarını kaybetti: 75 yaşındaki Giovanni Pavani, hayatı boyunca yaşadığı ve terk etmeyi reddettiği zemin kattaki evini terk etmesi için kendisini ikna etmeye çalışan komşusuyla telefonda konuşurken öldü.

Kuraklık ve şiddetli yağış dönemleri arasında gidip gelen iklim değişikliği, Emilia Romagna'daki sel felaketinde önemli bir role sahip, Ancak trajedinin temelinde, bölgenin son on yıllardaki gelişim biçimi insan hatası.

 

İtalyan Çevre Koruma ve Araştırma Enstitüsü ISPRA'ya göre, yedi milyon İtalyan sel riski altında olduğu düşünülen bölgelerde yaşıyor.

Emilia Romagna, sel ve toprak kaymaları söz konusu olduğunda ülkenin en kırılgan bölgeleri arasında yer alıyor ve aynı zamanda üzerine dökülen beton miktarı açısından İtalya'daki üçüncü bölge. Topraklarının yaklaşık %9'u su geçirmiyor - bu oran ülke ortalaması olan %7,1'den daha fazla. Son yıllarda yeni inşaatlar için hektarlarca alanın betonla kaplanması, fazla yağmur suyunun toprak tarafından emilememesi nedeniyle bölgeyi sel baskınlarına karşı daha savunmasız hale getirmiştir.

2014 yılında Matteo Renzi liderliğindeki İtalyan hükümeti, benzer trajedileri önlemesi gereken "Italia Sicura" - kelimenin tam anlamıyla "Güvenli İtalya" - adlı bir planı uygulamaya koydu. Plan, ülkeyi sel, toprak kayması ve diğer aşırı hava olayları riskine karşı koruyacak projeler için 8 milyar Avroyu serbest bıraktı.

 

Ancak bu paranın büyük bir kısmı harcanmadı.

Renzi'nin planının yürürlüğe girmesini takip eden dört yıl içinde önemli ilerlemeler kaydedilmiş olsa da, girişim 2018 yılında Giuseppe Conte hükümeti tarafından feshedildi ve para yeniden yönlendirildi.

İtalya topraklarını aşırı hava olaylarına karşı daha dirençli hale getirmek için devam eden projeler o zamandan beri uzun ve karmaşık bürokratik süreçler nedeniyle yavaşladı, ertelendi ya da askıya alındı.

 

Emilia Romagna bölgesi 2015-2022 yılları arasında 190 milyon Avro maliyetle 23 su tutma havzası inşa etmeyi planlamıştı, ancak geçen hafta 23 nehirden 22'si taştığında sadece 12'sinin çalıştığını görebildi.

 

Dokuz havza hala tamamlanmadı ve ikisi sadece kısmen tamamlandı.

Daha yakın bir zamanda, İtalya'nın Kurtarma ve Dayanıklılık Planı - AB'nin pandeminin tetiklediği krize verdiği yanıtın bir parçası - benzer projeler için 2026 yılına kadar harcanmak üzere 2.5 milyar Avro içeriyordu.

Ancak İtalya'da birçok kişi şimdi Renzi'nin "Italia Sicura" görev gücünün eski haline getirilmesini istiyor - böylece halihazırda mevcut olan para, Emilia Romagna'yı vuran gibi bir felakete karşı İtalya'yı daha dirençli hale getirmek için derhal harcanabilir.

italya sel italya selamlaşma italya sel felaketi italya selam ne demek italya sel baskını