İTALYAN YARGISI: "ELLEMEK TACİZ DEĞİL"

TAKİP ET

Avrupa'nın en cinsiyetçi ülkelerinden biri olan İtalya'da , halk yargıçların yeni kararını tartışıyor. Yeni karar göre sarkıntılığın cinsel saldırı olarak kabul edilmesi için 10 saniye sürmesi gerekiyor

Bir sarkıntılığın cinsel saldırı olarak kabul edilmesi için ne gerekir?  İtalyan mahkemesine göre eylem 10 saniyeden fazla olmalı. İtalyan yargıçların cinsel suçlarda çoğunlukla kadınları suçlayan kararları bilinmesine rağmen son karar herkes için şok etki yarattı, Aynı mantıkla gidilirse erken boşalma sorunu yaşayan bir tecavüzcü suç işlememiş sayılabilir.

Karar, İtalya’da bir okulda 17 yaşındaki bir öğrenciyi elle taciz etmesi üzerine açılan davada verildi.

Tacizle suçlanan 66 yaşındaki bir temizlik görevlisini "10 saniyeden az sürdüğü" ve saldırının "cinsel arzu belirtisi olmadığı" gerekçesiyle beraat etti.

Olayın bir okulda ve okul çalışanı ve öğrenci arasında geçmesi ise olayı daha vahim kılıyor.

Olay Nisan 2022'de Roma'da bir lisede meydana geldi. Antonio Avola adlı hademe elini pantolonunun kemerinden içeri sokup iç çamaşırının içine soktuğunda, kız öğrenci sınıflar arasında merdivenlerden yukarı çıkıyordu. Kendisiyle yüzleşildiğinde şöyle cevap verdi: Olaya tanık olan diğer öğrencilere göre, "Hadi canım, sadece şaka yaptığımı biliyorsun" şeklinde cevap verdi.

Olay adli makamlara intikal ettirildi ve Bekçi cinsel saldırıyla suçlandı. Öğrenciyi rızası olmadan taciz ettiğini kabul etti ancak bunun sadece bir şaka olduğunu iddia ederek savunma yaptı.

Savcının dört yıla kadar hapis cezası ve cinsel saldırıdan mahkumiyet talebine rağmen, hakim Avola lehine karar vererek, tacizinin "sadece beş ila 10 saniye arasında sürdüğüne" ve elinin iç çamaşırında çok uzun süre "oyalanmadığını" delil göstererek beraat kararı verdi.

Aha önce İtalyan hakimlerin Tecavüz mağduru kadınlar için “Mini etek giydiler” “hava sıcaktı”  gibi gerekçelerle cinsel suçluları beraat ettirmesi veya önemli oranda ceza indirimi yapması tepki toplamış ama değişen bir şey olmamıştı.

 

Haber Yorum:

Başta AB ve ABD olmak üzere milyarlarca doları cinsiyet ayrımcılığı ve cinsel suçların eğitimi için harcanmasına rağmen, “İstediğimi yaparım çünkü ben kadım” Feminist hareketler , “Mağdur Güzeldi” kafası ile haber yapan basının ve Gösterilerde soyunarak eylem yapan kadın derneklerinin kafası değişmedikçe bu sorunların çözülmesi imkansız görünüyor.

 

İtalya Hakkında İstatislikler:

 

• Her yıl yaklaşık 90.000 kadın cinsel şiddete uğramakta ve bu suçların yalnızca %15'i bildiriliyor.

• İtalya'da bildirilen her 10 tecavüzden yalnızca biri mahkemeye intikal ediyor. Mağdurlar toplumda aşağılanma, Karakol gibi merkezlerde tekrar tecavüz, ve yıllar süren mahkeme stresi sonrası sonuç alamama gibi sebepler yüzünden mağdurlar sessiz kalıyor ve büyük oranda aynı sorunları tekrar yaşıyor veya Tecavüzcüsü ile aynı işyerinde veya ortamda yaşamak zorunda kalıyor.

• 2016 verilerine göre çocuklara yönelik cinsel suçların %80'i ev içinde işleniyor.

• Yetkililer, suç oranlarının gerçekte daha yüksek olduğunu tahmin ediliyor, ancak gerçek  vaka sayıları çok daha yüksek.

• Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelinde her üç kadından biri hayatında en az bir kez fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmaktadır.

İtalya Tacvüz Taciz İtalyan Hakim