İZMİR BELEDİYESİ BORÇ BATAĞINDA

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ihale yoluyla satışa çıkardığı dairelerin satın alındıktan sonra borçlarının tahsil edilmesi için yeni bir yöntem geliştirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin borç miktarı son 4 yılda 5 kat artarak 3 milyar liradan 15 milyar lira seviyelerine ulaştı. Birçok firma, belediyeden alacaklarını tahsil edemediği için paralarını kurtarmak için bu yeni formülü kullanmaya başladı. Büyükşehir Belediyesi'nin daire ve arsa satış ihalelerine katılan firmalar, aldıkları daire ve arsaların satış bedellerinin alacaklarından düşülmesi için dilekçe vermeye başladı.

Bu yöntemle, son iki ay içinde Karabağlar Yaşar Kemal Mahallesi'ndeki konutlardan 21 tanesi Aktepe İnşaat Nakliye Temizlik Gıda Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited şirketine satıldı. Aynı konutlardan Onset Digital Baskı Reklam Hizmetleri Sanayi Ticaret A.Ş firmasına ise 7 tanesi satıldı. Opkaya İnşaat da ihaleye girerek 7 adet daireyi satın aldı.

Öte yandan, Çiğli Tramvayı inşaatında da benzer bir durum yaşandı. Normal şartlarda 2023 yılı Mart ayında tamamlanması planlanan proje, yüklenici firma Nurol İnşaat'a hak edişlerinin ödenmemesi nedeniyle durdurulmak zorunda kaldı.

İsmini açıklamak istemeyen bir büyükşehir belediye yetkilisi, daire satışının alacak karşılığında yapıldığını doğruladı. Gürcaner'in haberine göre, yetkili şu şekilde konuştu:

"Alacaklarını tahsil edemeyen firmalar, büyükşehir belediyesinin satışa çıkardığı arsa ve dairelerin ihalelerine girerek bunları satın alıyor. Daire bedelinin tahsil edilmesi aşamasında firma, büyükşehir belediyesine bir dilekçeyle başvurarak daire bedelinin alacaklarından düşülmesini talep ediyor. İdare tarafından onaylandığında, daire bedeli firmanın alacaklarından düşülüyor. Böylece dairenin mülkiyeti ihaleyi alan firmaya geçiyor. Firma daha sonra satın aldığı daireyi üçüncü şahıslara satarak parasını bir şekilde tahsil etmiş oluyor."