Japonya'da Çekirdek Tüketici Enflasyonu Tahminleri Aştı

TAKİP ET

Cuma günü açıklanan verilere göre Japonya'nın çekirdek tüketici enflasyonu Mayıs ayında bir önceki yıla kıyasla %3,2 artarak %3,1'lik piyasa tahminlerini aştı. Artış, gıda ve günlük ihtiyaçlar için istikrarlı fiyat artışlarından kaynaklandı ve hane halklarının karşılaştığı artan yaşam maliyetinin tüketim üzerinde bir baskı oluşturduğuna işaret ediyor.

Çekirdek tüketici enflasyonu 14 aydır Merkez Bankası'nın %2'lik hedefinin üzerinde seyrediyor ve son dönemde maliyet kaynaklı enflasyonun geçici olacağı görüşüne şüphe düşürüyor.

"Çekirdek" olarak adlandırılan ve taze gıda ile yakıtın etkilerini arındıran endeks Mayıs ayında %4,3 artarak Nisan ayındaki %4,1'lik artıştan hızlandı ve Haziran 1981'den bu yana en büyük artışa işaret etti.

Enerji maliyetleri devlet sübvansiyonlarının etkisiyle Mayıs ayında yıllık bazda %8,2 düşerken, gıda enflasyonu kızarmış tavuktan hamburgere ve çikolataya kadar çeşitli ürünlerin fiyatlarındaki artış nedeniyle Nisan ayındaki %9,0 seviyesinden geçen ay %9,2'ye yükseldi.

Verilere göre otel oda ücretleri de Mayıs ayında Nisan ayındaki %8,1'lik artıştan daha hızlı bir artışla %9,2'ye yükseldi ve bu da güçlü turizm talebinin işletmecilerin daha yüksek ücretler talep etmesine olanak sağladığının bir işareti oldu.

Hizmet fiyatları Mayıs ayında yıllık bazda %1,7 artarak mal fiyatlarındaki %4,7'lik artıştan daha yavaş seyretti ancak Nisan ayına göre sabit kalarak artan ücretlerin hizmet enflasyonuna yansımaya başlayabileceğinin bir işareti oldu.

Reuters anketine katılan analistler, Japonya'nın başkenti Tokyo'da ülke genelindeki eğilimlerin öncü göstergesi olarak görülen çekirdek TÜFE'nin Mayıs ayındaki %3,2'lik artışın ardından Haziran ayında yıllık bazda %3,3 artmasını bekliyor.

Analistler, verilerin Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) Temmuz ayındaki bir sonraki üç aylık gözden geçirmesinde fiyat tahminlerini yukarı yönlü revize etme ihtimalini artırdığını, ancak ultra düşük faiz oranlarının sona ermesinin olası olmadığını söylüyor.

Moody's Analytics'in kıdemli ekonomisti Stefan Angrick, "Fiyat baskıları genişliyor olsa da, enflasyon yine de büyük ölçüde arz kaynaklı olmaya devam ediyor," dedi.

"Pandemi öncesine kıyasla hala daha küçük olan ekonomide politika değişikliklerine daha çok var."

Bazı piyasa oyuncuları BOJ'un tahvil piyasasında yarattığı bozulmalar gibi yan etkilerini gidermek için Temmuz ayında getiri kontrol politikasında ince ayar yapmasını bekliyor.

BOJ Başkanı Kazuo Ueda, enflasyon sürdürülebilir bir şekilde %2 civarında olana ve ücret artışları eşlik edene kadar gevşek politikanın sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. Ueda ayrıca çekirdek tüketici enflasyonunun Eylül ya da Ekim ayına kadar %2'nin altına gerileyeceğini söyledi, ancak fiyat artışlarının devam etmesi bu görüşü biraz şüpheye düşürüyor.

BOJ, Nisan ayında yaptığı son tahminlerde çekirdek tüketici enflasyonunun Mart 2024'te sona erecek mevcut mali yılda %1,8'e ulaşmasını bekliyordu. Bu, Mayıs ayında yapılan bir Reuters anketinde öngörülen %2,6'lık artıştan çok daha düşük.

Ancak bu veri, Japonya'da enflasyonun daha geniş tabanlı hale geldiğini ve fiyat baskılarının daha geniş bir mal ve hizmet yelpazesi için arttığını gösteriyor. Bu durum BOJ üzerinde para politikasını sıkılaştırma yönünde daha fazla baskı yaratabilir, ancak bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini söylemek için henüz çok erken.

Son 10 Yıllık oranlar:

Yıl Enflasyon Oranı (%, yıllık)
2013-1.4
2014-0.03
20150,47
20160.99
20171.23
20180.99
20190,47
2020-0.23
2021-0.9
20222.5

 

japonya enflasyon çekirdek tüketici enflasyonu