JAPONYA'DA KADIN OLMAK

TAKİP ET

Japonya'nın en iyi mühendislik üniversitelerinden birinde üçüncü sınıf öğrencisi olan Yuna, gözünü araştırma alanında bir kariyer ve anne olmak istese de ,çocuk sahibi olması halinde bu hayalinin kısa ömürlü olabileceğinden korkuyor.

Kato, kibarca akrabalarının kendisini bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarından uzaklaştırmaya çalıştığını, çünkü bu alanlardaki kadınların iş hayatında çok meşgul olduklarına, flört ya da aile işlerini bir arada yürütemeyeceklerine inandıklarını söylese de Japonya uzmanlarına göre söylenmek istenen “Erkekler akıllı kadınları sevmez” ve “ Kadınların konumu erkeler hizmet etmekle sınırlıdır” görüşü.

 

Kato ,"Büyükannem ve annem bana sık sık çocuk yetiştirmek istiyorsam STEM dışı işlerin de olduğunu söylüyorlar" diyor mutsuzca ve kastedilen düşük gelirli ve gerçekte eğitim gerektirmeyen işler olduğunun farkında olarak.

 

İşin ilginç yanı ise, Japonya’da Kato bu zorlukla karşı karşıya kalan tek kişi değil. Sadece Bilişim Teolojileri alanında, Japonya 2030 yılına kadar 790.000 işçi açığı ile karşı karşıya kalacak ve bu da büyük ölçüde kadınların hayattan ve kariyer sağlayıcı eğitimden yeterince faydalanmamasından kaynaklanıyor.

 

STEM alanlarında çeşitlilik eksikliği her ülke için önemli olan, inovasyon ve üretkenlik giderek artan düşüşe bağlı rekabet edememe Japonya için büyük bir sorun.

 

Japonya, mühendislik, imalat ve inşaat alanlarında eğitim gören kadın üniversite öğrencilerinin yalnızca %16'sı ile zengin ülkeler arasında son sırada yer alıyor ve Japonya'daki her yedi bilim insanından sadece biri kadın. Konuyu daha ilginç kılan ise  Japon kız öğrencilerin matematikte dünya ikincisi ve fen bilimlerinde dünya üçüncüsü olması.

Japon toplumunda Pedofilinin neden normal kabul edildiği be bu kadar yaygın olduğu konulu araştırmaya Japon sosyologların verdiği cevap aslında sorunu açıklıyor “Japon erkekleri güçlü ayakları üzerinde durabilen kadını sevmez”

G20 Kandın bilim İnsanları oranı

Ülke

Kadın Bilim Adamlarının Oranı

Arjantin

%47

Avustralya

%43

Brezilya

%45

Kanada

%48

Çin

%29

Fransa

%37

Almanya

%33

Hindistan

%23

Endonezya

%25

İtalya

%36

Japonya

%16

Meksika

%35

Rusya

%27

Suudi Arabistan

%10

Güney Afrika

%42

Güney Kore

%28

Türkiye

%29

Birleşik Krallık

%38

Amerika Birleşik Devletleri

%43

 

 

 

japonya kadın millî voleybol takımı japonya kadın voleybol takımı oyuncuları japonya kadınları japonya kadın boy ortalaması japonya kadın bakan Japon Bilim