Karttan Nakit Oranı Düştü
Temmuz ayında, bankaların toplam 10.3 trilyon liralık kredi alacaklarının 2.6 trilyon lirası tüketici kredileri ve kredi kartlarından oluştu
Bu durum, ihracat kredilerini geride bıraktı. Aynı dönemde, 1.4 trilyon liralık tüketici kredilerinin 441.7 milyar lirası konut kredileri ve 85.8 milyar lirası ise taşıt kredileriydi. İhtiyaç kredileri ise konut ve taşıt kredilerinin toplamını geçti. Kredi kartlarında ise taksitli işlemler, tek çekim işlemlerini geride bıraktı. Temmuz ayı itibarıyla tek çekim işlemleri, taksitli işlemlere göre 48 milyar lira fazla gerçekleşti.
Mithat Yurdakul'un Milliyet gazetesinde yer alan habere göre, kredi kartı kullanımı, alınan önlemlerle birlikte nakit çekimlerde azalırken, alışverişlerde artış gözlendi. Yerli kredi kartlarıyla yurt içinde yapılan alışveriş işlemleri, ocak ayında 346 milyar 936 milyon lira iken, temmuz ayında 497 milyar 119 milyon liraya yükseldi. Nakit çekimler ise ocak ayında 57 milyar 130 milyon lira iken, temmuz ayında 40 milyar 985 milyon liraya düştü.
Kredi kartlarının ekonomideki payını azaltmak için çeşitli adımlar atıldı. Kredi kartı nakit kullanımlarına uygulanan aylık azami faiz oranı ve kredi kartı gecikme faizi yükseltildi. Bazı bankalar, nakit avans limitlerini kısıtlarken, bazıları ise nakit çekimini tamamen kaldırdı. Son olarak, yurtdışı havayolu, seyahat ve konaklama harcamalarında kredi kartı taksitleri kaldırıldı. Kredi kartı kullanımının parasal istikrarı etkilememesi ve tüketim talebini dengelemesi için uluslararası standartlara uygun şekilde düzenlemeler yapılacağı ifade edildi.