KAZAKİSTAN TÜRK ŞİRKETLERİNE ÇÖKÜYOR

TAKİP ET

Kazakistan'ın Shymkent şehrinde 2019 yılında açılan kamu-özel sektör işbirliği projesi, toplamda 19 milyon 360 bin dolar yatırımı içeren bir ihaleyle gerçekleşti. Bu ihaleye Türkiye'den MAYDAY Mobil Sağlık şirketi de katıldı.

 

Projenin sahibi Hidayet Aslan, Kazakistan'daki devlet-özel sektör işbirliği projelerinin fiyatlarının devlet tarafından belirlendiğini belirtti. Burada en düşük teklifi verenin ihaleyi kazanmadığını, devletin bir fiyat belirlediğini ve bu fiyatı kabul eden firmaların projede yarıştığını ifade etti.

Proje, Shymkent şehrinin acil yardım hizmetlerinin modernizasyonunu ve beş yıl boyunca işletilmesini içeriyordu. 100 acil yardım ambulansı, dört özel donanımlı araç, eğitim ve simülasyon merkezi, çağrı merkezi ve yazılım donanımı da projenin bir parçasıydı.

Aslan, projeye 2019 yılında toplamda 17 milyon 680 bin dolar yatırım yaptıklarını ve ayrıca projenin kapsamında olmamasına rağmen hizmet verilmesini engelleyen fiziki ortam ve ihtiyaçlar için 1 milyon 680 bin dolar daha yatırım yaptıklarını belirtti. Toplamda 19 milyon 360 bin dolarlık bir yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi.

Ancak projenin başladıktan sonra yaşanan sorunlar, işlerin karışmasına neden oldu. İlk ödeme sorunsuz bir şekilde gerçekleştirildi, ancak devamındaki ödemeler yapılmadı. Projenin yönetimi kendilerine devredilmedi ve işlemler iptal edildi.

Ocak 2022'de Kazakistan'da meydana gelen darbe girişimi, işlerin daha da karmaşık hale gelmesine yol açtı. Darbe girişiminin ardından devlet memurlarına yönelik soruşturmalar başladı ve bu durum ödemeleri de engelledi.

Aslan, devlet memurlarına yönelik soruşturmalar nedeniyle ödemeleri alamadıklarını ancak bu soruşturmanın sona erdiğini ve ödemenin engellenmediğini belirten yazılı cevaplar aldıklarını söyledi.

Ancak sorunlar burada sona ermedi. Ödeme yapıldıktan iki gün sonra hesaplar bloke edildi ve yönetim devredilmedi. ANTIKOR adlı kurum, ödemeyi engelledi ve "araçların pahalı olduğu" bir tavsiye kararı aldı.

Aslan, bu tavsiye kararına tepki gösterdi ve devlet ihalelerinde benzer fiyatların olduğunu kanıtlamak için araştırma yaptıklarını belirtti. ANTIKOR'un kararı üzerine devlet kurumuna giderek araçlara ekspertiz talep ettiklerini, ancak bu talebin reddedildiğini ve araçların fiyatlandırılmasına ilişkin bilgi alamadıklarını ifade etti.

Hidayet Aslan, projeye yapılan ödemenin hazine tarafından valiliğe aktarıldığını ve ardından sağlık müdürlüğü aracılığıyla yapılması gerektiğini belirtti. Ancak 2019 yılından beri sadece 8.5 milyon dolar ödeme alabildiklerini söyledi ve projenin maliyetinin 22 milyon dolar daha olduğunu ifade etti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanı Cömert Tokayev'e yaşadığı mağduriyeti ileten Aslan, ayrıca Kazakistan medyasına da durumu anlattı. Cumhurbaşkanı Tokayev, Aslan'ın mektubunu ilgili kurumlara iletti, ancak sorun hala çözülmedi.

Sonuç olarak, Hidayet Aslan ve ekibi, ödemelerini alamadıkları halde hizmetleri sunmaya devam ediyorlar ve mağduriyetlerinin bir an önce çözülmesini bekliyorlar. İşte bu trajik hikaye, bir iş insanının adil bir şekilde kazandığı ihale bedelini alamadığı bir örneği sunuyor.

mayday relay kelimesinin anlamı nedir mayday ne demek mayday saç mayday parker mayday relay Kazakistan