KOBİ'lere Kredi Sigortası Fırsatı

TAKİP ET

Türkiye'de devlet destekli alacak sigortası, KOBİ'lerin ticaret hayatında önemli bir rol oynuyor. 6 Aralık tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan değişikliklerle bu sigortada önemli güncellemeler yapıldı.

Alacak Sigortası ve KOBİ'ler

Devlet destekli alacak sigortası, KOBİ'lerin vadeli satışlardan elde ettikleri cirolarını güvence altına almalarını sağlıyor. Bu sigorta sayesinde alacaklarını tahsil edemeyen KOBİ'ler, devlet destekli bir sistemle bu kayıplarını karşılayabiliyorlar. Ancak, bu fırsat maalesef birçok işletme tarafından yeterince bilinmiyor.

Ticari Risk Değerlendirmesi

Devlet destekli alacak sigortasının sadece bir ödeme güvencesi olmanın ötesinde bir fonksiyonu bulunuyor. Örneğin, KOBİ bir şirkete mal satacak; sigorta sistemi bu şirketi değerlendirip, KOBİ'ye ticari risk konusunda bilgi veriyor. Bu sayede KOBİ, güvenilir müşterilere odaklanabilir ve ticari riski en aza indirebilir.

Primler ve Maliyet

Genellikle KOBİ'ler, alacak sigortasını yüksek maliyetli bir ürün olarak görüyorlar. Ancak bu konuda bir yanılgı bulunuyor. Primler, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirleniyor ve sigorta şirketleri, bankalar ve acenteler bu fiyatları uyguluyor. Örneğin, 10 milyon TL'lik alacağı için alacak sigortası yaptıran bir KOBİ, yıllık prim olarak yaklaşık 50 bin TL ödüyor.

Yeni Düzenlemelerle Gelen Fırsatlar

Son düzenlemeyle birlikte alacak sigortası yaptırmak isteyen KOBİ'lerin sağlaması gereken yıllık ciro tutarı 250 milyon TL'den 500 milyon TL'ye çıkarıldı. Yani artık yıllık cirosu 500 milyon TL olan KOBİ'ler de devlet destekli alacak sigortasından faydalanabilecekler. Bu değişiklikle birlikte sigorta teminatları ve alıcı başına azami limitler de revize edildi.

Teminat Olarak Kabul Edilen Sigorta Poliçesi

Devlet destekli alacak sigortasının en önemli özelliği ise bankalar tarafından teminat olarak kabul edilmesi. KOBİ, sigorta poliçesiyle bankaya gittiğinde, "Alacağım sigortalı, riskim yok, bu poliçeyi teminat olarak kabul et, bana krediyi ver" diyebiliyor. Banka, devlet destekli poliçeyi teminat olarak kabul ediyor ve KOBİ'ye kredi imkanı tanıyor. Bu sayede KOBİ, alacakları sigortalandığı için banka tarafından daha kolay krediye ulaşabiliyor.