KOSOVA'DA GERGİNLİK TIRMANIYOR

TAKİP ET

Gösterilerde KFOR birlikleri protestocuları polisten ayırmak üzere konuşlandırılmıştı. Ancak dağılmaması üzerine göstericileri dağıtmak için kalkan ve cop kullanmaya başladılar, göstericiler ise askerlere taş, şişe ve Molotof kokteyli atarak karşılık vermesi ile ,52'den fazla gösterici ve 30 kadar KFOR askeri yaralandı, bunların arasında "el yapımı patlayıcılardan kaynaklanan kırıklar ve yanıklar" olması ise göstericilerin organize ve şiddet amaçlı bir oluşum olduğu kabulüne yol açtı.

Sırplar, çoğunlukta oldukları kuzey kentlerinde geçen ay yapılan seçimleri boykot etti. Bu durum, söz konusu belediyelerde seçmenlerin %3,5'inden daha az bir katılım olmasına rağmen Müslüman Kökenli Arnavutların yerel meclislerin kontrolünü ele geçirmesine olanak sağladı.

 

Sırplar neden protesto ediyor?

Müslüman Kökenli  Arnavutlar Kosova genelinde nüfusun %90'ından fazlasını oluştururken, kuzeyde Sırbistan sınırına yakın bölgelerde durum tam tersi.

 

Bölgedeki Sırplar uzun zamandır 2013 yılında AB tarafından imzalanan ve kendi bölgelerinde özerk belediyelerden oluşan bir birlik kurulmasını öngören anlaşmanın uygulanmasını talep ediyor.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, bunun bir mini devlet yaratacağını ve Kosova'yı etnik hatlar boyunca etkili bir şekilde böleceğini söyleyerek itiraz ediyor.

 

Özerklik taleplerinin karşılanmamasını protesto eden Sırplar Nisan ayındaki yerel seçimlere katılmayı reddetti. Bu da etnik Arnavut adayların Sırpların çoğunlukta olduğu dört beldede sadece %3,5'lik bir katılımla belediye başkanlıklarını kazanmasına olanak sağladı.

Olayların Rusya’nın Ukrayna’da tarihte eşine az görünür şekilde zor durumda kalması ardından beklendiği azınlık sorunlarını kaşımaya başladığının en güzel ve canlı örneği. Arnavut ve Sırpların geleneksel olarak Rusya’ya yakın olması ve eğitim seviyesini görece düşük etnik temelli olması iki halkında kendilerini antik dönem imparatorluk hayallerine kapılması ve ekonomik sorunlar bölgede barışın önündeki en büyük engel.

Kosova Yer Altı Kaynakları: (Tahmini )

 

Kaynak

Tahmini değer (milyar dolar olarak)

Kurşun

10

Çinko

5

Gümüş

2

Altın

1

Petrol

0,5

Gaz

0.2

su

10

Yenilenebilir enerji

5

Toplam

34

  

 

 

 

kosova kosova nerede kosova bayrağı kosova para birimi kosova hangi dil Arnavut Sırbistan Balkan KFOR NATO