Kredi faizi yüzde 63 mevduat faizi yüzde 46

TAKİP ET

Kredi Faizlerinde Artış Sürekliliği 2024 yılının başlangıcı, kredi faizlerinde gözle görülür bir artışa sahne oldu. Bu dönemde, ihtiyaç ve tüketici kredilerinin ortalama faizleri, yüzde 63'ün üzerinde bir seviyeye ulaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son verilerine göre, ihtiyaç kredisi faizleri haftalık bazda yaklaşık 2 puan artarak yüzde 63.4'e yükseldi. Aynı dönemde tüketici kredilerinin ortalama faizi de yüzde 62.08'e çıkarak dikkat çekici bir artış gösterdi. Ticari kredilerde ise daha sınırlı bir düşüş yaşanarak yüzde 53.45 seviyesine geriledi. Konut kredi faizleri yeni yılda 0.6 puanlık bir artışla yüzde 42.10'a ulaşırken, taşıt kredisi faizleri de yüzde 36 seviyesinin üzerine çıktı.

Mevduat Faizlerindeki Gerileme Eğilimi Öte yandan, mevduat faizleri 2024'ün ilk haftalarında, Türk Lirası likidite fazlalığının etkisiyle gerileme eğilimi gösterdi. Kısa vadeli mevduatlarda ortalama faizler, yüzde 52.29'a kadar düşerken, altı aya kadar vadeli mevduatlar yüzde 50.02 seviyesine indi. Ortalama mevduat faizi de uzun bir süreden sonra yüzde 46.48'e gerileyerek dikkatleri üzerine çekti. Bu durum, Merkez Bankası'nın aralık ayında politika faizini yüzde 42.5'e yükseltmesiyle paralellik gösteriyor. Merkez Bankası'nın 25 Ocak'taki toplantısında politika faizini yüzde 45'e çıkarması bekleniyor, bu da kredi faizlerinde önemli bir artışa yol açabilir.

Ekonomistlerin Yorumları ve Beklentileri Ekonomistler, mevduat faizlerindeki düşüşün likidite fazlası ve banka bilançolarıyla doğrudan ilişkili olduğunu belirtiyor. Ekonomist Dr. Altuğ Özaslan, yıl sonu bilanço kapanışları sonrası bankaların mevduat yarışının sona erdiğini vurguluyor. Prof. Dr. Cem Başlevent ise, faizlerdeki asıl düşüşün yılın ikinci yarısında gerçekleşeceğini ve bu durumun bireysel yatırım tercihlerini etkileyebileceğini öngörüyor.