KÜRESEL ISINMA KÜRESEL TİCARETİ TEHDİT EDİYOR

TAKİP ET

Küresel ısınmanın komplo veya abartı olduğu iddia edenlerle ısınmanın sebebi olup daha zayıf ülkeleri suçlayanlar tartışa dursun, Küresel ısınma beklenenden çok daha erken şekilde küresel ekonomiyi tehdit etmeye başladı.

İlk belirgin darbe örneği , Atlantik Okyanusu'nu Pasifik Okyanusu'yla birleştirir ve gemi trafiği için büyük bir öneme olan Panama Kanalı’ndaki su seviyesindeki düşüşün yol açtığı sorunlar oldu.

Atlantik Okyanusu'nu Pasifik Okyanusu'yla birleştiren ve gemi trafiği için büyük bir öneme sahip olan kanal, bölgedeki azalan yağışlar nedeniyle su seviyesi giderek düşüyor ve büyük tonajlı gemilerin geçişini zorlaştırıyor.

Panama kanalı, gemilerin geçebilmesi için bir dizi baraj ve pompa düzeneği ile 26 metre yukarı ve aşağı hareket etmeleri gerektiği için büyük miktarda tatlı suya ihtiyaç duyuyor.

Bir gemi geçişi için yaklaşık 200 milyon litre su gerektiğini düşününce ortaya çıkan tatlı su ihtarcının boyutları daha iyi anlaşılıyor.

Son aylarda, kanal işletmecisi olan Panama Kanalı Otoritesi sıkı daldırma sınırlamaları getirmiş ve su seviyesi düşüklüğü nedeniyle ilk olarak 14 metre olan sınırlama, son olarak 13,5 metreye düşürdü.

Ancak bu durum, nakliye sektörünü ciddi şekilde etkilediği için eleştiriliyor ve farklı özüm istekleri giderek artıyor. Derinlik azalması gemilerin daha az yük ile yol alması ve şirketlerin para kaybetmesi anlamına geliyor müşteriler için ise bu konteyner başına 500 Euro ek maliyet demek.

Bazı romantikler , Panama Kanalı’nın Süveyş Kanalı kadar önemli olmadığı ve dünya ekonomisine benzer şekilde etkilemeyeceği savunsa da Küresel ticaretin büyük çoğunluğu deniz yoluyla gerçekleşiyor ve ve sistem domino taşları gibi ayakta iken bağımsız ve bir tanesinin düşmesi tüm taşların peş peşe düşmesi anlamına gelebilir.


Panama Kanalı Neden Tatlı suya ihtiyaç duruyor?

 

    Kanaldan geçiş: Panama Kanalı'nda gemilerin Atlantik Okyanusu'ndan Pasifik Okyanusu'na veya tam tersine geçebilmesi için Kanaldan geçiş adı verilen bir işlem gerçekleştirilir. Kanaldan geçiş, gemilerin yükseklik farkını aşmalarını sağlar. Bu işlem sırasında kanalın her bir Schleuse (şlöz) adı verilen bölümünde su seviyesi yükselir veya alçalır. Tatlı su, gemilerin yükselip alçalmasını sağlamak için bu işlem sırasında kullanılır.

 

    Tatlı suyun tuzlu suya göre daha yoğun olması: Tatlı suyun tuzlu suya göre daha yoğun olması, Kanaldan geçiş işleminin daha verimli ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. Yoğunluğu nedeniyle tatlı su, gemilerin daha kolay yükselip alçalmasını ve Kanaldan geçiş işleminin daha stabil olmasını sağlar.

 

    Gemilerin kargo taşıması: Panama Kanalı'ndan geçen gemiler, büyük miktarda kargo taşımaktadır. Bu kargo genellikle konteynerler, petrol ürünleri, tahıl ve diğer ticari mallardan oluşur. Tatlı su, bu kargoların zarar görmesini önlemek ve gemilerin stabilitesini sağlamak için kullanılır.

 

    Su kaynakları: Panama Kanalı'nın tatlı su kaynakları, yerel yağmur ve akarsulara dayanır. Kanal, tatlı suyu depolayarak ve kontrol ederek kullanır. Böylece gemilerin geçişi sırasında yeterli miktarda tatlı su sağlanabilir.

     

Bir geminin geçişi olan 200 milyon litre Su miktarı ve insan su tüketimi

 

Bir ailenin günlük içme suyu tüketimi genellikle ev boyutuna, su kullanım alışkanlıklarına ve bölgeye bağlı olarak değişse de. Ortalama bir tahmin yapmak için, bir ailenin günlük içme suyu tüketiminin 200-400 litre arasında olduğunu kabul edersek.

200 milyon litre su, tahminen 500.000 ila 1 milyon aile için içme suyu olarak yeterli olabilir.

Elbette bu gelişmiş ülkeler için geçerli bir tahmin Afrika ve Uzak Asya gibi bölgelerde bu rakam yüzlerce kat aratacaktır.

 

Navlun Nakliyesinde Pazar payları:

Ulaşım Şekli İhraç Edilen Mal Değeri (Milyon Dolar) İthal Edilen Mal Değeri (Milyon Dolar) İhracat Payı (%) İthalatın Payı (%)
Deniz15.745.00021.718.00043.652.6
Hava6.512.0004.614.00025.919.0
Yol6.477.0005.176.00025.319.1
Demiryolu1.077.0001.059.0003.82.9
Diğer2.691.0003.185.0008.89.4

 

panama kanalı panama kanalı nerede panama kanalı özellikleri panama kanalı nasıl çalışır panama kanalı hangi iki okyanusu birbirine bağlar Küresel Ticaret İklim Krizi