KÜRESEL ISINMA KÜRESEL TİCARETİ VURUYOR

TAKİP ET

Kanal otoritesi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Panama Kanalı'nın şiddetli kuraklık nedeniyle su yolundan geçebilecek gemilerin boyutlarını daha da kısıtlanacağını açıkladı.

Yeni kısıtlamalar Pazar günü yürürlüğe girecek ve neo-Panamax konteyner gemilerini 43.5 feet derinlikle sınırlayacak. Bu da bu gemilerin ya daha az yük taşıması ya da daha yüksekte yüzebilmek için ağırlık azaltması gerekeceği anlamına geliyor ki bu daha yüksek nakliyem maliyeti demek.

Neo-Panamax gemiler için önceki maksimum draft 44 feet idi.

Kanalın eski kilitlerini kullanan Panamax gemileri de 9 Temmuz'da daha sıkı kurallarla karşılaşacak. Bu gemiler 42 feet derinlikle sınırlandırılacak.

Kanal otoritesi kanalı besleyen göllerdeki su seviyelerinin kuraklık nedeniyle azalması sebebi ile yeni kısıtlamaların gerekli olduğunu svunuyor.

Kanal idaresinin yöneticisi Ricaurte Vasquez, "Mevcut yağış eksikliği endişe verici" , "Kanal havzası aynı zamanda bölge sakinleri için ilave içme suyu sağlamak zorunda." Diyerek yeni kararı savundu.

Yeni kısıtlamaların kanaldan geçen gemilerin akışı üzerinde küçük bir etkisi olması bekleniyor, ancak daha yüksek rota maliyetlerine yol açması ihtimali göz ardı edilmez.

Sınırlamalar sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) taşıyıcılarını etkilemeyecek, zira bu taşıyıcılar genellikle 37 feet'e kadar su çekimi yapabiliyorlar.

Panama Kanalı dünyanın en işlek ticaret geçitlerinden biri ve küresel ticaretin yaklaşık %3,5'ini gerçekleştirmektedir. Yeni kısıtlamalar, iklim değişikliğinin altyapı üzerinde oluşturabileceği etki konusunda çok küçük bir örnek.

panama kanalı panama kanalı nerede panama kanalı özellikleri panama kanalı hangi iki okyanusu birbirine bağlar panama kanalı harita Kuraklık TİCARET iklim değişikliği