Küresel Isınma Rekor Kırmaya devam ediyor

TAKİP ET

Vietnam, 44,1 santigrat dereceyle tarihteki en yüksek sıcaklık rekorunu kırdı. Uzmanlar, iklim değişikliğinin etkisiyle bu rekorun kısa sürede yeniden aşılacağına dikkat çekiyor.

Vietnam, 44,1 santigrat dereceyle tarihteki en yüksek sıcaklık rekorunu kırdı. Uzmanlar, iklim değişikliğinin etkisiyle bu rekorun kısa sürede yeniden aşılacağına dikkat çekiyor.

Rekor, ülkenin kuzeyindeki Thanh Hoa bölgesinde kaydedildi ve yetkililer, halka günün en sıcak saatlerinde evden çıkmamaları konusunda uyarıda bulundu.

Benzer şekilde, Tayland'ın batısındaki Mak bölgesinde de önceki rekoru eşitleyen 44,6 derece sıcaklık ölçüldü. Myanmar'da ise doğudaki bir kasabada son 10 yılın en yüksek sıcaklığı olan 43,8 derece görüldü. Her iki ülke de muson mevsiminden önce aşırı sıcak bir dönem geçiriyor ve sıcaklık yoğunluğu daha önceki rekorları geride bırakıyor.

Vietnam'daki hava sıcaklığı rekorunun kaygı verici olduğunu belirten iklim değişikliği uzmanı Nguyen Ngoc Huy, bu rekorun tekrar tekrar kırılacağına inandığını ve iklim değişikliği modellemelerinin doğru olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Küresel sıcaklıklar, sanayi devrimi dönemine kıyasla 1,1 derece artmış durumda ve karbon salımlarının azaltılmaması halinde sıcaklıkların daha da yükseleceği öngörülüyor.

Vietnam'ın önceki sıcaklık rekoru 43,4 dereceydi. Bangladeş'in başkenti Dakka'da ise 1960'lardan bu yana en yüksek sıcaklıklar kaydedildi. Nisan ayında İspanya'da da 38,8 dereceyle bu ay içinde görülen en yüksek sıcaklık kaydedildi.

Mart ayında, iklim uzmanları 1,5 derecelik sıcaklık artışı hedefinin büyük ihtimalle tutturulamayacağını açıklamıştı.

 

Vietnamda normal sıcaklık değerleri ortalama olarak Kuzey Vietnam'da yılda 19-24°C arasında değişirken, merkez Vietnam'da 24-30°C arasında, güney Vietnam'da ise 26-28°C arasında değişiyor.

küresel ısınma küresel isınma ile ilgili afiş küresel ısınma nedir küresel isınma ile ilgili sunum kısa küresel ısınma hakkında bilgi Muson Vietnam