Latin Amerika-AB iş birliği ile dev Uyuşturucu operasyonu

TAKİP ET

Latin Amerika'da AB fonları ile düzenlenen son yıllardaki en büyük operasyonda yaklaşık 200 ton kokain ele geçirilirken 14 binden fazla kişi de gözaltına alındı ,8 binden fazla da kaçak silah yakalandı.

"Trigger IX"  Operasyonu Latin Amerika'da Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol) öncülüğünde ve AB finansmanı ile düzenlendi.

Interpol koordinasyonunda 12 Mart-2 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirildiği bildirilen ve başta kokain olmak üzere 203 ton çeşitli türde uyuşturucu ele geçirilen operasyon, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edildi. Interpol, 15 ülkede koordineli olarak düzenlenen operasyonda ele geçirilen uyuşturucunun piyasa değerinin 5,7 milyar dolar olduğunu açıkladı. Operasyonda, ayrıca uyuşturucu yapımında kullanılan 372 ton kimyasal da ele geçirildi.

Trigger IX  operasyonu Meksika, Brezilya, Kolombiya, Arjantin, Uruguay, Şili, Paraguay, Ekvador, El Salvador, Bolivya, Kosta Rika, Guatemala, Honduras, Panama ve Peru'da düzenlendi.

20 örgüte darbe

Interpol bu operasyonla başta Brezilyalı "Primeiro Comando da Capital", El Salvadorlu "Mara Salvatrucha" ve Güney Amerika'da da faal olan "Balkanlar Karteli" gibi 20 suç örgütüne darbe vurulduğunu açıkladı..

Interpol Genel Sekreteri Jürgen Stock, bir yasa dışı silah operasyonunda bu kadar yüksek miktarda uyuşturucu ele geçirilmiş olmasının, bu suçların birbiriyle iç içe olduğunu bir kez daha kanıtladığını söylemesine rağmen AB ülkelerinde uyuşturucu kullanımı ve ticareti resmi makamların hoş görüsü sayesinde hızla artmaya devam ediyor.

Her ne kadar Interpol rekor başarı naraları atsada Avrupa İzleme Merkezi (EMCDDA) gibi kurumların açıkladığı rakamlar durumu farklı gösteriyor

EMCDDA'nın son raporlarına göre, AB'de son beş yılda yakalanan uyuşturucu miktarı.

2016: 140 ton

2017: 134 ton

2018: 140 ton

2019: 166 ton

2020: 183 ton

 

uyuşturucu uyuşturucu çeşitleri uyuşturucu krem uyuşturucu baronu uyuşturucu kaçakçılığı Eskobar Interpol Brezilya Primeiro Comando da Capital El Salvador Mara Salvatrucha Balkanlar Karteli