LÜBNAN BÜYÜK ELÇİSİ FRANSA'DA TECAVÜZLE SUÇLANIYOR

TAKİP ET

Lübnan'ın Fransa Büyükelçisi, iki eski elçilik çalışanının şikâyeti üzerine tecavüz ve cinsel taciz iddialarıyla ilgili olarak soruşturulduğu ve Fransız makamları diplomatik dokunulmazlığının kaldırılmasını talep ettiği açıklandı.

Ancak Fransa Dışişleri Bakanlığı Cuma günü geç saatlerde AFP'ye yaptığı açıklamada "Söz konusu olayların ciddiyeti göz önüne alındığında, Fransız adli makamlarının çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla Lübnan makamlarının Paris'teki Lübnan Büyükelçisinin dokunulmazlığını kaldırmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz." Şeklinde açıklama yapmıştı.

Ancak iddiaların aksine, Lübnan Dışişleri Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada 48 yaşındaki Rami Adwan'ın dokunulmazlığının kaldırılması yönünde Fransa'dan herhangi bir talep almadıklarını açıkladı.

 

Fransız yetkililer, iki eski büyükelçilik çalışanının şikâyetleri üzerine Adwan hakkında soruşturma başlatmıştı.

Adwan'ın avukatı Karim Beylouni AFP'ye yaptığı açıklamada, "Müvekkilim sözlü, ahlaki, cinsel her türlü saldırganlık suçlamasını reddettiğini  ancak ,2018 ve 2022 yılları arasında bu iki kadınla tartışmalar ve ayrılıklarla noktalanan romantik ilişkiler yaşadığını kabul ettiğini açıkladı.

Lübnanlı bir avukat ve uluslararası hukuk uzmanı kaynak isminin açıklanmaması şartı ile verdiği bilgide, "Lübnan büyükelçisinin dokunulmazlığının kaldırılması, büyükelçileri görevlerine atayan Bakanlar Kurulu'na başvurmaksızın yetkili bakan, yani dışişleri bakanın yetkili olduğunu söyleyen, Avukat sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak konu Adalet Bakanlığı'nın Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan soruşturmaların hedefindeki diplomatın dosyasını talep etmesini gerektiriyor. Dosyayı inceledikten sonra Lübnan Dışişleri Bakanlığı, iddia edilen suç Fransa'da işlendiği için Fransa'da yargılanmasına izin veriyor." diyor

Fransız kaynaklar "31 yaşındaki Ava adlı eski bir Lübnan Büyükelçiliği çalışanı tarafından yapılan ve polis raporunda Mayıs 2020'de Büyükelçi Adwan'a ait özel bir dairede tecavüze uğradığını söyleyen" bir şikayete dayanarak yürütüldüğünü söylüyor.

Şikayet raporuna göre Ava, "cinsel ilişkiye girmeyi reddettiğini ifade ederek çığlık atma ve ağlamasına rağmen büyük elçi tecavüze devam etti."

31 yaşındaki kadın, Adwan'ın ofisinde çıkan bir kavga sırasında kendisine saldırdığını, ancak "evli ve bir ailesi olan bu adamın hayatını mahvetmek istemediği için" şikayette bulunmadığını iddia etti.

Büyükelçi ise "Ava'ya el kaldırdığını reddetti ve asılsız suçlamaları kınadığını ve Ava'nın "ilişkilerini elçilikteki konumunu güçlendirmek için kullanmaya çalıştığını" savundu.

Nisan 2021'de elçilik çalışanı olan Adwan'a görevinden ayrılacağını bildirdi ve hemen bir rapor hazırladı.

Ava'nın "o akşam ve ertesi gün polise WhatsApp mesajları verdiğini ve kendisini (Adwan'ı) açıkça tecavüzle suçladığını" raporda yer alan bir başka bilgi.

Fransız adli soruşturmasının ikinci bir şikayetçiyle de iletişim halinde  "Gabrielle adında 28 yaşında Lübnanlı bir öğrenci, 2018'de büyükelçilikte staja başladıktan sonra Adwan ile yakın bir ilişki kurmuş.

"2022 yılının sonuna kadar dört yıl boyunca elçilikte çalışan Gabrielle, geçen yılın Şubat ayında bir şikâyette bulunarak, genellikle cinsel ilişkiye girmeyi reddetmesinden kaynaklanan bir dizi fiziksel saldırıya maruz kaldığını iddia ederek polise başvurdu.

Kaynaklara göre polis tarafından sorgulanan Gabrielle'in komşularından birinin "o gece saat 02.00 sularında uyandığını ve boğuk çığlıklar duyduğunu" söylediği aktarılıyor.

Komşusu, Lübnan Büyükelçisi ile birkaç kez karşılaştığını ve onu tanıdığını da söylüyor.

Daha önce Monako elçisi olan Adwan, 2017 yılında Fransa'ya büyükelçi olarak atanmıştı.

 

Lübnan Hakkında:

Coğrafya: Lübnan, Akdeniz'e kıyısı olan bir ülkedir. Suriye ile doğuda ve kuzeyde, İsrail ile güneyde komşudur. Dağlık bir bölge olan Lübnan Dağları ülkenin büyük bir bölümünü kaplar.

Nüfus ve Dil: Lübnan'ın nüfusu yaklaşık 6 milyondur. Ülke, çeşitli etnik ve dini gruplara ev sahipliği yapar. Lübnanlılar arasında Araplar, Arap kökenli Hristiyanlar, Maronitler, Dürziler, Sünniler, Şiiler ve diğer azınlıklar bulunur. Resmi dilleri Arapça'dır, ancak Fransızca ve İngilizce de yaygın olarak konuşulur.

Din: Lübnan, dini çeşitliliğiyle bilinir. Ülkede İslam ve Hristiyanlık olmak üzere iki ana din hâkimdir. İslam'da çoğunluk Sünni ve Şii Müslümanlardan oluşurken, Hristiyanlar arasında Maruni, Ortodoks ve Katolik mezhepleri bulunur. Ayrıca, Dürzilik adlı bir mezhep de Lübnan'da yaygındır.

Ekonomi: Lübnan, Orta Doğu'daki önemli finans merkezlerinden biri olarak kabul edilir. Geçmişte ekonomisi genellikle güçlü ve çeşitlendirilmiş bir yapıya sahipti, ancak son yıllarda siyasi istikrarsızlık, ekonomik krizler ve doğal afetler gibi faktörler nedeniyle zorlu bir dönem geçirmektedir. Turizm, bankacılık ve finans, inşaat ve tarım Lübnan ekonomisinin temel sektörleridir.

lübnan lübnan nerede lübnan bayrağı lübnan para birimi lübnan başkenti Fransa Dışişleri Bakanlığ Monako Rami Adwan