MANİPUR'DA HİNDU VAHŞETİ GİDEREK ARTIYOR

TAKİP ET

Yaklaşık iki aydır devam eden çatışmaların şiddeti, Hindistan'ın Manipur eyaletindeki toplulukları endişeye sevk ediyor. Meitei ve Kuki toplulukları arasındaki etnik çatışmalar, mayıs ayından bu yana eyaleti sarmış durumda.

Bu zorlu süreçte, ülkenin önde gelen haber kaynaklarında dolaşıma sokulan bir video, iki kadının çıplak bir şekilde sokaklarda sürüklenmesi ve tecavüz edilmesi büyük bir öfkeye yol açtı.

Polis, olaya ilişkin toplu tecavüz iddialarını araştırmak üzere harekete geçtiği ve bir kişiyi gözaltına aldığı bildirildi. Ancak, kamuoyunun baskısıyla soruşturmanın şeffaflığı tartışılıyor.

Manipurlu kadınların yaşadığı bu korkunç olay, sosyal medyada paylaşılan videonun etkisiyle ulusal ve uluslararası gündeme oturdu. Başbakan Narendra Modi klasik olarak, olayı kınadı, adaletin sağlanması ve suçluların cezalandırılması konusunda kararlı olduklarını belirtti.

 

Ancak, kaynaklar, hükümetin Manipur'daki şiddet olaylarına yeterince müdahale etmediğini savunuyor. Olayın polise ihbar edilmesine rağmen polisin  gecikmesi, yönetimin Hristiyan azınlığa karşı Hindu çoğunluğu koruduğunun en büyük ispatı olarak görülüyor.

Bu tür saldırılar Hindistan toplumda vakayı adiyenden sayılıyor tolu tecavüzler veya kadınlara uygulanan utandırıcı şiddet sadece toplu histeri döneminde “Çeyizi az bulunan gelin, Yanlış yolda yürüyen kadın ve kız çocukları veya Seçim kutlamaları” gibi Dünyanın geri kalanında normal sayılan olaylar içinde uygulanan  bir yöntem.

Ancak bu sefer olay kastlar arası bir sorun değil, Almanya ve Hindistan’ın ekonomik olarak yakınlaşma dönemine girdiği bir dönemde Hindu Çoğunluğun Hristiyan azınlığa saldırması olayı ilginçleştiriyor. Merak edilen konu , kendini gayri resmi olarak tüm Hristiyanların hamisi gibi davranan genelde AB özelde ,Almanya’nın “Hindistan’ın Hitleri” lakaplı Modi çok samimi ilişkilerini gözden geçirip geçirmeyeceği.

 

Azınlık ve çatışma denince Dünya basınında otomatik olarak haber “Müslüman kökenli azınlık” başlığı ile devam eder fakat, Manipur’da yaşanan olaylar bu kez Dünya ve batı basının zor durumda bıraktı. Bir yanda “Barış sever, Uysal, Misafirperver Hindular” Diğer tarafta ise “AB ve Almanya Korumasındaki” Hristiyan azınlık.

Manipur olaylarının arka planı aslında Hindistan’daki diğer sorunlardan çok farklı değil. Hindu çoğunluk  azınlıklar için verilen ek haklardan faydalanmak istiyor ve doğal olarak azınlıktaki Hristiyanlar ise bu isteğe karşı çıkıyor, Bölge Hindistan olunca doğal olarak sorun Toplu tecavüzler ve yağma yolu ile müzakere ediliyor.

 

Hindistan hükümetinin ve güvenlik güçlerinin Hindu halkı alenen kayırması ve koruması hatta yer yer eylemlere katılması ise sorunun yakın zamanda çözülme ihtimali olmadığının en büyük delili olarak yorumlanıyor.


Dünya basını nasıl görüyor:

Manipur'daki olaylar dünya basınında kıyıya vuran balinalar haberi seviyesinde yer bulurken konu “Hindu Vahşeti” Veya “Azınlık Sorunu”  olarak değil Dünyada kadınların durumu öne çıkartılarak haberleştirildi.

manipur manipura çakra manipura çakra nedir manipura manipuri dili HİNDU HİRİSTİYAN HİNDU ŞİDDETİ HİNDİSTAN TOLU TECAVÜZ MODİ