Merkez Bankası tekrar faiz artıdı

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, eylül ayında faiz kararını açıkladı ve politika faiz oranını yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkardı. Toplantıya TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan ve diğer üyeler katıldı.

Kurulun aldığı kararlar doğrultusunda yapılan açıklamada, dezenflasyonun hızlı bir şekilde sağlanması, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve fiyatlamadaki bozulmanın önlenmesi için para politikasının sıkılaştırılmaya devam edeceği belirtildi.

Aylık enflasyonun yüksek seyrettiği temmuz ve ağustos aylarında, iç talebin güçlü seyri, hizmet fiyatlarındaki katılık, petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerindeki kötüleşme gibi faktörlerin etkisiyle enflasyonun tahminlerin üst sınırlarına yakın seyredeceği vurgulandı. Ancak, ücret ve kur kaynaklı maliyet baskıları ile vergi düzenlemelerinin etkisiyle aylık enflasyonda düşüş eğiliminin başlayacağı değerlendirildi. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının enflasyonu 2024 yılında belirlenen hedeflere uyumlu şekilde düşürmeye yönelik olarak devam edeceğini ifade etti.

Yabancı yatırımların artışı, dış finansman koşullarının iyileşmesi, rezervlerdeki artış, turizm gelirlerinin cari işlemler dengesine katkısı ve iç ve dış talebin Türk lirası varlıklarına artan talebi, fiyat istikrarına güçlü bir katkıda bulunacaktır.

Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşılmasını sağlayacak şekilde belirlenecektir. Kurul, enflasyonda belirgin bir iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma politikasını kademeli olarak güçlendirecektir.

Para Politikası Kurulu, piyasa mekanizmalarının işleyişini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde mikro ve makroihtiyati çerçeveyi basitleştirmektedir. Bu süreç, etki analizleri dikkate alınarak aşamalı bir şekilde devam edecektir. Türk lirası mevduat payının artırılmasını sağlayacak düzenlemeler, parasal aktarım mekanizmasını güçlendirecektir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra, seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararlarıyla parasal sıkılaştırma sürecini desteklemeye devam edecektir.

Kurul, enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeleri yakından takip edecek ve fiyat istikrarını sağlamak amacıyla tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Kararlar, öngörülebilirlik, veri odaklılık ve şeffaflık çerçevesinde alınmaya devam edilecektir.

Bu kararların özetini içeren Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

faiz oranları faiz oranları 2023 faiz oranları düşecek mi faiz oranları kredi faiz oranları düştü mü