Merkez Bankasına Yeni Başkan

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) dün yaşanan gelişmeler Türkiye ve dünya basınının gündeminde. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan istifa etti. Yerine Fatih Karahan atandı.

DÜNYA BASINI OLAYI MANŞETLERİNE TAŞIDI

Dünyanın önde gelen gazeteleri The Wall Street Journal, Bloomberg ve Financial Times konuyu manşetlerine taşıdı. The Wall Street Journal, Türkiye ekonomisindeki son dalgalanmaları "son yıllarda bir dizi ekonomik kriz yaşayan büyük bir dünya ekonomisindeki son türbülans" olarak niteledi. Bloomberg ise Karahan'ın geçmişte New York Fed ve Amazon.com'da baş ekonomist olarak görev yapmasına dikkat çekti. Karahan'ın Erkan'ın başlattığı ortodoks ekonomi politikalarını sürdüreceği öngörüsünde bulundu.

ORTADOĞU MEDYASINDAN ÖVGÜ

Orta Doğu'dan önemli bir medya kuruluşu olan Al-Monitor de haberi geniş yer verdi. Haberde Merkez Bankası'nın ilk kadın başkanı Erkan'ın yerine Karahan'ın getirildiği belirtildi. Karahan'ın akademik geçmişine vurgu yapıldı.

MALİYE BAKANI: EKONOMİK PROGRAM SÜRECEK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Erkan'ın kişisel kararı olduğunu ve ekonomik programın kesintisiz süreceğini ifade etti.

YABANCI YATIRIMCILARIN GÜVENİ ÖNEMLİ

Financial Times'a değerlendirmede bulunan yerel bir bankacı, Karahan'ın güvenilir bir tercih olduğunu söyledi. Karahan'ın New York Fed'de uzun yıllar görev aldığı hatırlatıldı. Erkan ise yabancı yatırımcıların güvenini kazanmaya yönelik politikaları sayesinde ekonomide geleneksel ekonomiye geçişte kilit rol oynadı.

DOLAR REKOR KIRDI

Reuters haber ajansı, Erkan'ın istifasının sıkı para politikası konusunda soru işaretleri doğurduğuna dikkat çekti. TL, istifa haberine tepki olarak dolar karşısında değer kaybetti ve rekor seviyeye ulaştı.

FORBES: ENFLASYON SÖYLEMLERİ SORUN YARATTI

Forbes ise, Erkan'ın enflasyonla ilgili açıklamalarının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı rahatsız ettiğini iddia etti. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Erkan'ın kararının tamamen kişisel olduğunu vurgulamıştı.