MUSK YÖNETİMİNDEKİ TWİTTER IRKÇILIĞI KÖRÜKLÜYOR

TAKİP ET

Elon Musk'ın Twitter'ı devraldıktan sonra, aşırı sağcı grup Britain First'ün platforma geri dönmesine izin vermesinin tehlikeli sonuçları olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Britain First, nefret söylemi yaydığı ve şiddeti teşvik ettiği gerekçesiyle 2017 yılında Twitter'dan yasaklanmıştı. Ancak Musk'ın Ekim 2022'de platformu devralmasından bu yana, grup eski haline getirildi ve takipçilerinin hızla arttığını gördü.

Britain First lideri Paul Golding Euronews'e verdiği bir röportajda grubun Twitter'a geri dönmesinin bir "hayalin gerçekleşmesi" olduğunu ve bu sayede "istediklerimizi söyleyebileceklerini" söylüyor.

 

Ancak uzmanlar grubun Twitter'daki varlığının nefret suçları ve şiddet olaylarında artışa yol açabileceğinden endişe ediyor.

Dijital Nefretle Mücadele Merkezi (CCDH) baş araştırmacısı Callum Hood, Britain First'ün içeriğinin "zehirli, tehlikeli, saçma" olduğunu ve "azınlıklara karşı nefreti körüklediğini" ve   grubun defalarca düpedüz sahte veya çılgınca yanlış temsil edilen bilgiler paylaştığına dikkat çekti.

 

Hood, "Bu tür eylemler toplumsal düzene zarar veriyor,Birleşik Krallık'ta zaman zaman tamamen uydurma hikayelere dayanarak sığınma merkezlerinin dışında tehlikeli protestolar patlak verdi ve çevrimiçi içerik toplumdaki birçok farklı gruba karşı şiddeti kışkırtmaya yardımcı olabilir." Diyor.

 

Hood ayrıca Musk'ın ifade özgürlüğüne yönelik "kaprisli dikta" yaklaşımının Twitter'da ifade özgürlüğünü boğabileceği uyarısında bulunduktan sonra, "Twitter'da kabul edilebilir konuşmanın sınırları artık büyük ölçüde Elon Musk'ın kaprislerine bağlı" dedi. "Bu, ifade özgürlüğü için açıkça daha kötü bir durum." Diyor.

 

Twitter’da  ırkçılık ve sapıklıkları  serbest bırakan Musk, Siyasi paylaşımlar konusunda o kadar  hoş görülü değil,  Musk öncesi 70.000 olan yasaklama sayısı Musk sonrası 2023ün ilk 6 ayında  120.000 olmuş durumda.


 

Dijital Nefretle Mücadele Merkezi'nin (CCDH) hazırladığı bir rapora göre, Twitter'ın siyasi nedenlerle yasaklanması yönünde en fazla talep alan ilk 10 ülke:

Rütbe

Ülke

Talep sayısı listesi

1

Türkiye

11.000

2

Hindistan

9.000

3

Pakistan

8.000

4

İran

7.000

5

Mısır

6.000

6

Rusya

5.000

7

Çin

4.000

8

Suudi Arabistan

3.000

9

Vietnam

2.000

Britain First (Önce İngiltere)

Britain First  aşırı sağcı siyasi örgüt ve aktivist grubudur. 2011 yılında Paul Golding ve Jayda Fransen tarafından kurulan bu örgüt, İslam karşıtı ve göçmen karşıtı görüşleri ile bilinir.

 

Britain First, İngiltere'nin kültürel kimliği ve milli değerlerini koruma iddiasıyla hareket eder. İslamofobi’ye dayanan bir retorik kullanır ve Müslümanları hedef alır. Ayrıca göçmen karşıtı tutumlarını da açıkça ifade ederler.

 

Örgüt, sosyal medyada aktif olarak propaganda yapar, video paylaşır ve sokak eylemleri düzenler. Bunlar arasında protesto yürüyüşleri, mahalle gözetimi ve İslam karşıtı kampanyalar yer alır.

 

Britain First, İngiltere'de kamuoyunda tartışmalara ve eleştirilere neden olmuştur. Bazı insanlar tarafından ırkçı, yabancı düşmanı ve ayrımcı olarak nitelendirilmiştir. Diğer yandan, bazıları tarafından desteklenir ve İngiltere'nin kültürel değerlerini koruma konusunda duyulan endişeleri dile getirdikleri için takdir edilir.

 

Dikkat edilmesi gereken nokta, Britain First'in politik anlamda etkili bir örgüt olmamasıdır. Seçimlerde başarılı olamamış ve siyasi alanda sınırlı etkisi bulunmaktadır. Bununla birlikte, örgütün radikal retorikleri ve provokatif eylemleri, İngiltere'deki sosyal ve siyasi tartışmalara katkıda bulunmuştur.

 

Elon MUSK twitter Sansür Irkçılık