Nevşehir'de Noter Skandalı

TAKİP ET

Nevşehir polisi, Avanos ilçesindeki bir noterde, araçların ilk tescil işlemlerinde usulsüz bilgi girişi yapıldığına dair ihbarlar üzerine harekete geçti. Bu durum, ilçe noterinin başka bir kente tayin olmasının ardından başladı. Yapılan ilk incelemelerde, eski Noter Başkâtibi İsmail Vural'ın noter vekili olarak atandığı ve daha önce benzer suçlamalarla İstanbul'da soruşturma geçiren eski noter Mehmet Akıncızade ile işbirliği içinde olduğu ortaya çıktı.

13 Bin Yevmiye İşlemi Avanos Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma, İsmail Vural'ın araç muayenesi yapılmadan, rüşvet karşılığında ruhsat düzenlediğini gözler önüne serdi. Rüşvetlerin doğrudan veya sigortacılar aracılığıyla Vural'a ulaştığı belirlendi. İsmail Vural'ın noter başkâtibi olarak atandığı dönemden itibaren, özellikle 2023 Ağustos'undan bu yana, usulsüz işlemlerde ciddi bir artış yaşandığı tespit edildi. 2021'de 8 bin 956 olan yevmiye numarası, 2023'ün ilk 11 ayında 12 bin 783'e yükseldi.

Paralel Noter: Akşam Vardiyası Usulsüzlükleri Mehmet Akıncızade ve sevgilisi Hicran Bilen'in, Avanos'ta bir otelde kalarak, mesai saatleri dışında paralel noter gibi çalıştıkları ve tescil bilgilerinde değişiklik yaptıkları belirtildi.

Kamu Zararı ve Rüşvet Miktarları Yapılan usulsüz işlemler sonucu 147 milyon kamu zararı, 406 milyon kaçak miktar ve alınan rüşvetlerin toplamda 225 milyon olduğu hesaplandı. Bu vurgunun toplamda 500 milyona ulaştığı kaydedildi.

Geniş Çaplı Operasyon: 234 Şüpheli Nevşehir polisi, İsmail Vural, Mehmet Akıncızade, Hicran Bilen ve diğer şüpheliler arasında yer alan Murat C., Ercan İ., ve Kadir K.'nin de dahil olduğu 234 şüphelinin yakalanması için 76 ilde eşzamanlı operasyon düzenledi.