Nicolas Sarkozy yolsuzluktan mahkum oldu

TAKİP ET

Çarşamba günü Paris'te bir mahkeme eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin yolsuzluk mahkumiyetinin iptali için yaptığı temyiz başvurusunu reddetti.

Çarşamba günü Paris'te bir mahkeme eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin yolsuzluk mahkumiyetinin iptali için yaptığı temyiz başvurusunu reddetti.

Mahkeme, Sarkozy'nin kamu görevinde bulunma yasağını ve ertelenmiş hapis cezasını onadı, ancak hapse girmek yerine elektronik bir etiket takması gerektiğine hükmetti.

Sarkozy'nin mahkûmiyet sebebi:

Sarkozy 2021 yılında yolsuzluk ve nüfuz ticareti yapmaktan suçlu bulunmuş ve üç yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Partisindeki mali usulsüzlük iddialarına ilişkin bir soruşturma hakkında bilgi karşılığında bir yargıca rüşvet vermekten suçlu bulundu.

 

Bunu, yargıç Gilbert Azibert'e Monako Prensliği'nde iyi maaşlı bir hukuk danışmanı rolü elde etmesine yardımcı olmayı teklif ederek yaptı.

Savcılık davası Sarkozy ile eski avukatı Thierry Herzog arasındaki konuşmalara dayanıyor.

Dava Fransa'da "telekulak davası" olarak biliniyor çünkü müfettişler 2013 ve 2014 yıllarında Cumhurbaşkanı ile Herzog arasındaki telefon görüşmelerini dinlemişti.

 

Sarkozy'nin hukuki sorunları

Eski cumhurbaşkanı 2012'de görevden ayrıldığından bu yana yasal soruşturmalarla boğuşuyor.

Daha geçen hafta, Fransız ulusal mali savcılığı, on yıl süren bir soruşturmanın ardından, 2007 cumhurbaşkanlığı kampanyasının Libya'nın devrik  lideri Muammer Kaddafi hükümetinden milyonlarca dolarlık yasadışı finansman aldığı suçlamasıyla yargılanacağını açıkladı.

Sarkozy ayrıca, ilk derece mahkemesinde bir yıl hapis cezasına çarptırıldığı Bygmalion davasında Kasım 2023'ten itibaren temyizde yeniden yargılanacak.

Savcılık, Sarkozy'nin ekibini 2012'de yeniden seçim kampanyası için Bygmalion adlı bir halkla ilişkiler firmasının sahte faturalarını kullanarak yasal sınırın neredeyse iki katını harcamakla suçlamıştı. Sarkozy herhangi bir suç işlediğini kabul etmiyor.

Sarkozy, Fransa'nın modern tarihinde bir suçtan hüküm giyen ikinci cumhurbaşkanı oldu.

Eski politikacı hala Fransız muhafazakâr tabanın sağının desteğine sahip ve ciddi bir oy oranına sahip.

sarkozy Nicolas Sarkozy Muammer Kaddafi Yolsuzluk Mahkumiyet