OSMANGAZİ KÖPRÜSÜNDE HESAPLAR TUTMADI 1.2 MİLYAR USD

TAKİP ET

2016 yılında günlük 40 bin araç garantisiyle açılan Osmangazi Köprüsü'nde beklenen planlar gerçekleşmedi. Son 7 yılda köprüden toplamda 70 milyon araç geçti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, "Osmangazi Köprüsü için 7 yılda toplam 32 milyon 200 bin araç için garanti ödemesi yapıldı" açıklamasında bulundu. Akın, "Bu hesaplamaya Türk Lirası'ndaki değer kaybı ve sözleşmedeki enflasyon farkı da dahil değil. Günlük 35 dolar artı yüzde 8 KDV üzerinden Osmangazi Köprüsü'ne araç başına neredeyse bin TL tutarında gelir garantisi verildi" şeklinde konuştu.

Akın, araç başına KDV dahil gelir garantisinin bugünkü kura göre 985 lira (37.8 dolar) olduğunu belirtti ve "Bu miktar, köprü geçiş ücreti olan 185 ila 350 lira arasındaki tutarı karşılamıyor. İktidar, Osmangazi Köprüsü'nden geçse de geçmese de tutarı 985 liraya tamamlayarak garanti ödemesi yapıyor. Türk Lirası'ndaki değer kaybı ve sözleşmedeki enflasyon farkı göz ardı edilirse bile köprünün 7 yıllık garanti maliyeti bütçeyi 1 milyar 217 milyon dolar aşıyor" şeklinde konuştu.

Ahmet Akın, Osmangazi Köprüsü'nün 1 Temmuz 2014'te hizmete girdiğini hatırlatarak, köprünün günlük 40 bin araç geçiş garantisiyle kamu bütçesinde uzun yıllardır büyük bir mali yük oluşturduğunu belirtti. Akın, "70 milyon araç geçtiği açıklaması itiraf niteliğinde. Yılda ortalama 10 milyon araç geçişinin duyurulduğu köprü için günlük 40 bin araç geçişine göre yılda 14 milyon 600 bin araç, 7 yılda ise 102 milyon 200 bin araç geçişinin olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

osmangazi köprüsü osman gazi köprüsü ödeme osman gazi köprüsünü kim yaptı osman gazi köprüsü geçiş ücreti ne kadar osmangazi köprüsü nerede