PAKİSTAN: EKONOMİK KRİZ GÖÇÜ TEŞVİK EDİYOR

TAKİP ET

​​​​​​​Pakistan'daki kronik hale gelen ve artık çözülemez görüne ekonomik kriz, insanların yurtdışında daha iyi fırsatlar aramasına neden olarak bir göç dalgasına yol açıyor. Zaten iş bulmanın zor olduğu Ülkede para birimi son 18 ayda %35 değer kaybederek insanların iş bulmasını daha da zorlaştırdı. İşsizlik oranı rekor seviyede ve milyonlarca insan geçim sıkıntısı çekiyor.

Son aylarda, yasadışı yollardan Avrupa'ya gitmeye çalışan Pakistanlıların sayısında keskin bir artış oldu. Bu göçmenlerin çoğu vasıfsız ya da işçi statüsündedir ve çalışma vizesi almaları zordur. Ancak Avrupa'da tutumlu bir şekilde yaşayarak para biriktirebiliyor ve evlerine para gönderebiliyorlar.

Müslüman kökenli olsa da Hint kültürünün uzantısı olan Pakistan kültürü Hindistan kadar sert olmasa da kendine has bir kast sistemine sahip. Ekonomik kriz ülkenin kast sitemi aşiret yapısı yüzünden kalifiye eleman olmak veya iş bulmak giderek zorlaşıyor.

Bu durum, alt kastlardan gelen insanlar arasında göçün artmasına yol açmış durumda. Bu göçmenlerin çoğu Pakistan'da karşılaştıkları ayrımcılıktan kaçmaya çalışıyor. Ayrıca Avrupa'da daha iyi fırsatlar bulmayı umuyorlar. Ancak bu çok az bir kesim için gerçek oluyor.

Avrupa için İyi ve kötü Senaryolar

En İyi Durum Senaryosu:

Artan ekonomik büyüme: Göçmenler Avrupa'ya yeni beceriler ve fikirler getirebilir, bu da ekonomik büyümeyi artırabilir.

Artan kültürel çeşitlilik: Göçmenler Avrupa'ya yeni kültürler ve gelenekler getirebilir, bu da kıtayı daha canlı ve ilginç hale getirebilir.

Sosyal gerginliklerin azalması: Göçmenler sosyal bölünmeler arasında köprü kurulmasına yardımcı olabilir ve hoşgörü ve anlayışı teşvik edebilir.

Ancak Avrupa Hükümetlerinin ve Basınının halkının büyük çoğunluğunun aksine hala Sömürgeci ve  Nazi fikirlerine sahip olması ve Avrupa’da sadece gerçek anlamda üretim yerine “Sanal Üretim” yapılıyor olması gibi sebepler bu ihtimali gerçekçi olmaktan uzak olmasına sebep oluyor.

En Kötü Senaryo:

İşsizliğin artması: Göçmenler işler için yerli işçilerle rekabet edebilir ve bu da daha yüksek işsizlik oranlarına yol açabilir.

Artan sosyal gerilimler: Göçmenler sosyal sorunlar için günah keçisi ilan edilebilir, bu da ırkçılığın ve yabancı düşmanlığının artmasına yol açabilir.

Kamu hizmetleri üzerinde artan baskı: Göçmenler sağlık ve eğitim gibi kamu hizmetleri üzerinde baskı yaratabilir, bu da vergilerin artmasına veya hizmetlerde kesintilere yol açabilir.

Özelde Avrupa genelde ise Batı kültürünün önünde iki seçenek mevcut : Yok olmak veya Irçı sömürgeci geçmişini takip etmeyi bırakmak.