PUTİN'DEN KLASİK MEYDAN OKUMA: BAŞARISIZ OLACAKLAR

TAKİP ET

Wagner paralı askerlerinin 1 gün içinde Moskova kapılarına dayanması ve ancak Batının destek vermeyeceğini açıklaması sonrası Belarus diktatörü aracılığı ile ortamı sakinleştirmeyi başaran Putin halka seslendi. Moskova'ya yürüyüşlerinden dönen Wagner Grubu askerlerine teşekkür etti ve Rusya'da ortalığı karıştırmaya çalışanların "başarısızlığa mahkum" olduğunu söyledi.

Ulusa sesleniş konuşmasında Putin, geniş çaplı kan dökülmesini önlemek için adımlar atılması talimatı verdiğini ve geçen hafta Moskova'ya doğru ilerlemeye katılan Wagner güçlerine orduya katılma seçeneği sunulduğunu ve diğer seçeneklerin ise, Belarus'a taşınmak ya da ailelerinin yanına dönmek olduğunu söyledi.

Putin, "Kardeş savaşına gitmeyen Wagner grubunun askerlerine ve komutanlarına teşekkür ediyorum, onlar çizgide durdular" dedi. "Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı ile bir sözleşme imzalayabilecek, ailelerinize dönebilecek ya da Belarus'a gidebileceksiniz. Ben sözümü tutacağım." Demesine rağmen Rus ordusunun özel şirket imkanları veremeyeceği ve Rus ordusuna katılan Wagner askerlerinin ayrımcılığa uğrayacağı net bir şekilde ortada iken bu teklifin ne kadar işe yarayacağı tartışmalı durumda.

Yıllardır Putin’in himayesinde işlerini geliştiren ve Ukrayna savaşında başarı sağlayan tek birlik olan Wagner patronu Prigozhin yayınladığı mesajında Wagner Grubunun Rus askeri güçleri tarafından saldırıya uğradığını ve kendilerini savunmak zorunda kaldıklarını açıklayarak isyan başlatmıştı.

ABD, Prigozhin'in kısa süren isyanının nedeni hakkında yorum yapmayı reddetti, ancak Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby Rus yetkililerle temas halinde olduklarını söyledi.

Kirby, "Rusya'daki istikrarsızlık ciddiye aldığımız bir konu ve hafta sonu boyunca kesinlikle pek çok soru aldık," dedi. "Endişelerimiz hakkında diplomatik kanallar aracılığıyla Rus yetkililerle gerçek zamanlı görüşmeler yaptık ve yapabiliyoruz."

putin putin son dakika putin news putin kaç dil biliyor putin boyu Moskova Darbe Wagner