PUTİN RİCA ETTİ ,LUKAŞENKO RİCACI OLDU WAGNER İSYANI BİTİRDİ

TAKİP ET

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko'nun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in onayıyla Wagner lideri Prigojin ile bir görüşme gerçekleştirdiği açıklandı.

Yapılan resmi açıklama :

“Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu sabah Belaruslu mevkidaşına (Aleksandr Lukaşenko) ülkesinin güneyinde özel askeri şirket Wagner nedeniyle yaşanan durum konusunda bilgi verdi. Taraflar ortak eylemlerde bulunma konusunda anlaştı.

Ardından Belarus Devlet Başkanı, kendi kanalları üstünden de durumu netleştirip Rusya Devlet Başkanı’nın onayı ile Wagner lideri Yevgeni Prigojin ile görüşmeler gerçekleştirdi. Söz konusu görüşmeler gün boyu sürdü. Görüşmeler sonucunda, Rusya topraklarında kanlı bir kıyım yaşanmasının kabul edilemez olduğu konusunda anlaşmaya varıldı.

Yevgeniy Prigojin, Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun, Wagner şirketinin silahlı insanlarının Rusya topraklarında ilerlemeyi durdurması ve gerilimin dindirilmesi adına atılacak adımlar konusundaki teklifini kabul etti Şu an masada duruma ilişkin, Wagner şirketinin askerlerinin güvenliğine dair garantiler de içeren tamamıyla avantajlı ve kabul edilebilir bir çözüm seçeneği bulunuyor.”

Prigojin:
“Taraflardan birinden dökülecek olanın Rus kanı olmasının sorumlusu olmamak adına, birliklerimizin ilerleyiş yönünü değiştiriyoruz ve plan doğrultusunda sahadaki kamplarımıza geri dönüyoruz” Şeklindeki açıklaması ve en az 7 Rus Ordusu helikopterini düşürdükten ve Moskova kapısına dayandıktan sonra  isyanın bittiğini açıkladı.

Şimdi ne olacak ?


İsyanın bitmesine her ne kadar  Lukaşenko aracı olsa da Talebin Putin’den gelmiş olması yenilginin kabul edilmiş olduğu anlamına geliyor. En romantik yorum için Rus devleti ile 25.000 Askeri olan Paralı asker şirketinin berabere kaldığı anlamına geliyor denilebilir.
İktidara geldiğinden beri Büyük Petro’dan daha fazla hırsa sahip olan ve daha fazla kan dökerek Rus imparatorluğu kuracağını ilan eden Putin’in geldiği nokta Satın aldığı birkaç Çeçen ve  Gürcistan’dan Ukrayna’ya uzanan başarısız savaşlar , Çökmüş bir ekonomi ve zenginleşen bir avuç oligark oldu.
Putin’in artık Wagneri gerçek anlamda tasviye etmesi mümkün olmadığına göre,  
Prigoji nin isyanın sebebi olarak gösterdiği ve gerçekten başarısızlık abidesi olan savunma bakanı Sergey Şoygu  ve ekibini görevden alması veya Prigoji ne çok büyük tavizler vermesi gerekecek.  
Putin ne karar verirse versin Süper güç Rusya imajı yerini 25.000 kişilik Paralı askere karşı direnmeyen Latin Amerika ülkesine imajına terk etmiş durumda.
Beklenmeyen isyan öylesine ani oldu ki Ukrayna basını bile kimi destekleyeceğini şaşırmış görüntüsü verirken Ukrayna’da Savaşı bitirmek için çırpınan Batılı ülkeler olumlu veya olumsuz bir yorum yapamadan isyan bitirildi.


 

rusya darbe rusya darbe 1993 rusya darbe gecesi ne yaptı rusya darbesi LUKAŞENKO PUTİN