Rusya bağlantıları Türkiyeli şirketlerin kabusu oldu

TAKİP ET

Letonya Devlet Güvenlik Servisi (VDD), Türk şirketlerinin Rail Baltica ihalesinden çıkarılmasına yönelik tavsiye kararı aldı. İhale komisyonu da, alınan 'güvenlik endişesi' kararını uyguladı ve Türk şirketlerini ihaleden attı.

Letonya Hükümeti, Baltık ülkelerini, Avrupa demiryolu ağıyla buluşturan Rail Baltica adlı proje için ihaleye çıkmıştı. İhalede en iyi teklifi Türk şirketleri IC İçtaş İnşaat ve Doğuş İnşaat verdi. Türk şirketlerinin 3 milyar 162 milyon euro ile en ucuz teklifi vermesine rağmen Letonya Hükümeti, ihaleyi 3.7 milyar euro yani bugünkü kurla 106 milyar TL’lik işi Fransız, İtalyan ve Polonyalı şirketlerin kurduğu ERB Rail Baltica JV adlı konsorsiyuma verdi.

VDD’nin tavsiye kararının gerekçesi, Türk şirketlerinin Rusya ile olan bağlantılarıydı. IC İçtaş İnşaat, Rusya’da Saint Petersburg'da çok sayıda köprü, Pulkovo Uluslararası Havaalanı terminali ve Moskova ile Saint Petersburg arasında ücretli yüksek hızlı otoyol inşa ediyor. Ancak en fazla dikkat çeken iş ise IC Holding’in Moskova Yönetimi’ne bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom'un Rus inşaat firması Titan-2 ile birlikte Akkuyu’daki nükleer santralin projesinde yer alması olarak gösteriliyor.

Letonya’nın bu kararı, Ukrayna’yı işgal eden Rusya’nın yol açtığı yıkımın Türkiye’ye de yansımaya başladığını gösteriyor. Avrupa Birliği, Rusya’ya yönelik yaptırımlarını genişletirken, Türk şirketlerinin de Rusya ile olan ilişkilerini gözden geçirmeye başladığı görülüyor.

Bu karar, Türk inşaat sektörünün yurt dışındaki faaliyetlerini de olumsuz etkileyebilir. Letonya’nın kararı, diğer Avrupa Birliği ülkelerinin de Türk şirketlerine karşı benzer önlemler almasına yol açabilir.

Letonya İçtaş Doğuş