RUSYA BATIYI CAN DAMARINDAN VURDU

TAKİP ET

Ukrayna savaşında batağa saplanan Rusya Batı'nın yaptırımlarına misilleme olarak, Danone ve Carlsberg'in varlıklarına el koydu

Batılı ülkeler tarafından kınanmasına rağmen Rusya, Danone ve Carlsberg gibi iki büyük Avrupa şirketinin varlıklarına el koydu.

Kremlinden yapılan açıklamada, şirketlere Vladimir Putin tarafından imzalanan bir başkanlık kararnamesiyle el konulduğu ve Putin bu hamlenin "Rus ekonomisinin istikrarlı bir şekilde işlemesini sağlamak" için gerekli olduğunu savundu.

 

Danone, Activia, Danonino ve Oikos dahil olmak üzere bir dizi süt ürünleri ve bebek maması markasına sahip bir Fransız gıda şirketi, Carlsberg ise Baltika bira markasının sahibi olan Danimarkalı bir bira üreticisi.

Her iki şirket de daha önce Ukrayna'nın işgalinin ardından Rusya'dan çekildiklerini duyurmuş ve mal varlıklarını satışa çıkarmıştı.

Her iki şirket de ülkedeki en büyük işverenlerden olduğu için Rus ekonomisi üzerinde de önemli bir etkiye sahip.

AB ve ABD, mal varlıklarına el konulmasını kınarken Avrupa Birliği bunu "uluslararası hukukun açık bir ihlali" olduğunu savundu.
Rusya’nın el koyma hamlesi sonrası batılı ülkeleri Rus oligarkların mallarını ve şirketlerine korumaya devam edip etmeyeceği veya Rusya’nın el koyma işlemlerine devam edip etmeyeceği merak konusu.

Öte yandan bağımsız bazı kaynaklar Danone ve Carlsberg in zaten Rusya’daki varlıklarını satmaya çalıştığı fakat alıcı bulmadığını ve bu el koyma ile zararı vergi sitemi içinde eritebileceğini ayrıca savaş sonrası tazminat paylaşımında sağlam bir konuma sahip olacaklarını, Putin için ise Rus kamuoyuna güçlü olduğuna dair mesaj verdiğini göz önüne alarak olayın danışıklı dövüş olabileceğini savunuyor.

Batılı şirketlerin varlıklarına el konulması, Batı'nın Rusya'ya karşı yürüttüğü ekonomik savaşta büyük bir hamle zira batılı şirketler ülkeleri için kutsal varlıklar olarak korunuyor ve dokunulmaz kabul ediliyor. Bu koruma öylesine geniş bir koruma şemsiyesi sağlıyor ki,  Lafarge gibi IŞİD e açıkça finansman sağlayan şirketler bile ufak bir ceza ile kurtulabiliyor.

 

Şirket     Rusya'daki operasyonların değeri (Milyar USD)   Son 5 yıllık ciro (Milyar USD)

Danone                    10.0                                                                                    2.5

Carlsberg                  2.5                                                                                        1.5

 

 

danone Carlsberg Rusya El Koyma Putin Ukrayna Savaşı