RUSYA HAZİRAN DARBESİ: İSYANCILAR MOSKOVA'YA YAKLAŞTI

TAKİP ET

Rus askeri helikopterleri Cumartesi günü öğleden sonra, gece boyunca güneydeki bir şehri ele geçirdikten sonra yıldırım hızıyla ilerleyerek Moskova'ya doğru yolun yarısından fazlasını kat etmiş olan isyancı paralı askerlerden oluşan konvoya ateş açtı.

İsyancı Prigozhin'in hamisi, yakın dostu ve finansörü , Vladimir Putin, Rusya'nın bir asır önceki İç Savaşı'na benzettiği silahlı isyanı bastırma sözü verdi.

 

Yevgeny Prigozhin'in özel Wagner paralı askeri birliğine bağlı savaşçılar Ukrayna sınırına yakın bir milyondan fazla nüfuslu Rostov-on-Don kentini kontrol altına aldılar ve Rusya'nın batısından kuzeye doğru hızla ilerliyorlar.

 

Bölge kaynaklarına göre, Voronej şehrini geçerek asker taşıyıcıları ve açık kasa bir kamyon üzerinde en az bir tankla ilerleyen silahlı bir Wagner koluna Rus ordu

helikopterlerinin ateş açtığını söylüyor.

Şehir, Rostov'dan Moskova'ya uzanan 1,100 km'lik (680 mil) karayolunun yarısından fazlasını oluşturuyor.

 

Wagner paralı asker ordusu Ukrayna'da en kanlı çatışmalara giren ve yeterli ve sağlam mühimmat verilmediği için üst rütbeli subaylarla aylarca kavga eden Prigozhin, kuvvetlerini Ukrayna'dan Rusya'ya soktuktan sonra Rusya'nın Güney Askeri Bölgesi'nin Rostov'daki karargahını ele geçirdiğini açıkladı.

 

Rusya'nın tüm işgal gücü için ana cephe gerisi lojistik merkez olarak hizmet veren Rostov'da, zırhlı araçlar ve savaş tanklarındaki Wagner savaşçıları mevzilenirken, halk cep telefonlarıyla çekim yaparak gelişmeleri Dünyaya duyurmaya çalışıyor.

 

Moskova'da sokaklarda güvenlik önlemleri arttırıldı. Kızıl Meydan metal bariyerlerle kapatıldı.

 

 

Artık dönüş olmadığının farkında olan ve, meydan okuyan Prigozhin hemen kendisinin ve adamlarının teslim olmaya niyetleri olmadığını ,"Başkan vatana ihanetten bahsederek büyük bir hata yapıyor. Bizler anavatanımızın vatanseverleriyiz, onun için savaştık ve savaşıyoruz," dedi

Prigozhin sesli mesajında. "Ülkenin yolsuzluk ve aldatma içinde yaşamaya devam etmesini istemiyoruz."

 

Diyen , Prigozhin gece boyunca yayınladığı bir dizi telegram mesajında Savunma Bakanı Sergei Shoigu ve Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un Rostov'a gelerek kendisini görmelerini talep etti.

 

Görünen o ki Rusya’nın Kremlini korumaktan başka görevi olmayan Rus Ulusal Muhafızlarının sadakati bu krizin nasıl sonuçlanacağı konusunda kilit rol oynayacak.

Ancak sonuç ne olursa olsun Rusya’nın Ukrayna savaşını resmen kaybettiği ve Dünya çapında eski tüfek komünistler ve Z kuşağı zorla tarafından parlatılan itibarı bir daha düzelmemek üzere yok olduğu kesin.

Putin'in iktidarı elinde tutması, kısa ve orta vadede imkânsız değilse bile çok zor  ancak sonucu ve Rusya ananın kaderini Batılı ülkelerin Prigozhin’i  “Demokrasi kahramanı veya Terörist olarak görmesine bağlı.

haziran 1980 darbesi Moskovba Prigozhin Sergei Shoigu