Rusya'nın Özgürlüğü Lejyonu : Rus topraklarında saldırıları biz yaptık

TAKİP ET

Rusya topraklarına sızma eylemini üstlenen Kremlin karşıtı Rusya'nın Özgürlüğü Lejyonu, Telegram sosyal ağında yayınladığı bir videoda "eve geri döndüğünü" söyledi.

Moskova Pazartesi günü yaptığı açıklamada birliklerinin Rus topraklarına sızan Ukraynalı bir "sabotaj" grubuyla mücadele ettiğini belirtirken Ukrayna doğudaki Bakhmut kentinin kontrolü için savaşmaya devam ettiğini vurguladı.

Saldırının duyurulması, Kiev'in Rus güçlerinin gece boyunca Ukrayna'nın doğusundaki Dnipro kentini füze ve insansız hava araçlarıyla bombaladığını açıklamasının ardından geldi.

Kremlin'den yapılan açıklamada Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sınır ötesi saldırıdan haberdar edildiği belirtilirken, Moskova'nın saldırının Bakhmut'taki durumdan "dikkatleri başka yöne çekmek" için tasarlandığına inandığı ifade edildi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlangıcından bu yana saldırıların hedefi olan güney Belgorod bölgesinin valisi Vyacheslav Gladkov, askerlerin ve güvenlik servisi üyelerinin Ukrayna'dan geçen bir "sabotaj" grubuyla savaştığını söyledi.

Gladkov, askerlerin ve FSB güvenlik servisi üyelerinin "düşmanı ortadan kaldırmak için gerekli önlemleri aldığını" söyledi.

 

Saldırının sorumluluğunu Rusya'nın Özgürlüğü Lejyonu üyeleri üstlendi.

Grubu temsil ettiğini iddia eden bir Telegram kanalı tarafından yayınlanan bir videoda, etrafı üniformalı silahlı adamlarla çevrili kamuflajlı bir sözcü şunları söyledi: "Rusya özgür olacak!"

Grubun Telegram kanalı Belgorod bölgesindeki iki köyün saldırıya uğradığını söyledi.

 

Kiev olayla ilgisi olduğunu reddetti.

 

Ukrayna cumhurbaşkanlığı danışmanı Mikhaylo Podolyak "Ukrayna Rusya'nın Belgorod bölgesindeki olayları ilgiyle izliyor ve durumu inceliyor, ancak bununla hiçbir ilgisi yok" dedi.

Putin'in Şubat 2022'de Ukrayna'ya asker göndermesinin ardından Belgorod sınır bölgesi defalarca bombalandı ve düzinelerce insan öldürüldü.

Yetkililer ayrıca Ukrayna'dan geçen "sabotaj" gruplarının üyelerinin karıştığı bir dizi olay bildirdiler.

Nisan ayında Belgorod şehri bir Rus savaş uçağı tarafından bombalanmış ve uçak kazara şehrin üzerine mühimmat bırakmıştı.

'Çatışmalar devam ediyor'

Saldırı, Ukrayna'nın geniş çapta beklenen taarruzu öncesinde gerçekleşti; ancak Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky ülkesinin henüz hazır olmadığını söyledi.

Ukrayna ordusu Pazartesi günü erken saatlerde yaptığı açıklamada Rus güçlerinin gece boyunca Dnipro'yu 16 füze ve 20 saldırı uçağıyla vurduğunu söyledi.

Ordu, hava savunma güçlerinin tüm insansız hava araçlarını ve seyir füzelerinden dördünü imha ettiğini söyledi.

Hem Rus paralı asker grubu Wagner hem de düzenli ordu hafta sonu, aylar süren çatışmaların ardından Bakhmut'un düştüğünü söyledi, ancak Ukrayna Pazartesi günü birliklerinin harap olmuş şehir için savaşmaya devam ettiğini söyledi.

Kiev, şehrin küçük bir bölümünü hala kontrol ettiğini açıkladı.

Zelensky'nin Bakhmut'un Rusya tarafından "işgal edilmediğini" söylemesinden bir gün sonra Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Ganna Malyar "Çatışmalar devam ediyor" dedi.

"Banliyölerin kuzey ve güneyindeki kanatlarda hakim tepeler için savaş devam ediyor" diye ekledi.

Pazartesi günü, Rusya'nın aylardır süren Bakhmut saldırısına öncülük eden Wagner şefi Yevgeny Prigozhin, paralı askerlerin 1 Haziran'a kadar şehri terk edeceğini ve kontrolü düzenli Rus birliklerine devredeceğini söyledi.

Prigozhin Telegram'daki bir ses kaydında kenti Rusça adıyla anarak "Wagner Artemovsk'u 25 Mayıs'tan 1 Haziran'a kadar terk edecek" dedi.

Prigozhin, paralı askerlerin, kontrolün Rus ordusuna devredilmesi planlanmadan önce kentin batı eteklerinde "savunma hatları" kurduklarını söyledi.

"Eğer savunma bakanlığının yeterli personeli yoksa, bizim binlerce generalimiz var" dedi.

Prigozhin, Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'u Ukrayna'daki hataları nedeniyle sert bir dille eleştirdi ve onları beceriksiz olmakla ve büyük ölçekli kayıplara neden olmakla suçladı.

Nükleer santralde elektrik kesintisi

Dnipro bölgesine yapılan saldırıların ardından Ukraynalı yetkililer, güneydoğuda işgal altındaki Zaporizhzhia nükleer santralinin birkaç saatliğine devre dışı kaldığını söyledi.

Ukrayna'nın nükleer ajansı Energoatom, Moskova birliklerinin Mart 2022'de kontrolü ele geçirmesinden bu yana santralin yedinci kez "kesinti moduna" girdiğini söyledi.

Ukrayna'nın devlet şebeke operatörü Ukrenergo Pazartesi günü daha sonra yaptığı açıklamada, "Santral Ukrayna enerji sisteminden güç alıyor" dedi.

Operatör, sabahki saldırıya rağmen Ukrayna'nın enerji sisteminin "istikrarlı bir şekilde" çalıştığını ve "tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamaya" yetecek kadar elektrik olduğunu söyledi.

Zaporizhzhia'nın güneydoğu bölgesinde yer alan altı raktörlü santral Avrupa'nın en büyüğü.

Şebeke operatörü, doğudaki Dnipro bölgesinde Moskova'nın son saldırıları sonucunda yüksek gerilim hatlarının zarar gördüğünü söyledi.

Energoatom, Zaporizhzhia'daki son elektrik kesintisinin bir başka Rus füze saldırısı dalgasından kaynaklandığını söyledi.

ukrayna savaşında kaç kişi öldü ukrayna savaşı son durum ukrayna savaşı ukrayna savaşı ne zaman başladı ukrayna savaşı bitti mi Rusya