RUSYA SURİYE YARDIMINI ENGELLEDİ
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Salı günü Suriye için hayati önem taşıyan bir yardım dağıtım programını yenileyemedi ve ülkedeki iç savaş ikinci on yılına girerken tahminen dört milyon insanı daha da vahim bir duruma itti.
Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib de isyancıların elindeki bölgelere Türkiye'den Bab el-Hava geçişi üzerinden karayoluyla yardım gönderilmesini öngören ve ilk olarak 2014 yılında imzalanan BM anlaşması, son uzatmanın ardından Pazartesi günü sona erdi.
BMGK'nın daimi üyeleri ABD, İngiltere ve Fransa sürenin bir yıl daha uzatılmasını talep ediyordu ancak Rusya'nın Batı'nın planına karşı çıkması üzerine İsviçre ve Brezilya tarafından önerilen uzlaşmaya destek verdiler. Sonuçta Konsey'in 15 üyesinden 13'ü uzatma lehinde oy kullandı.
Ancak daimi üye Rusya'nın dokuz aylık planı veto etmesiyle plan suya düştü. Bunun üzerine Moskova, Güvenlik Konseyi'nin bir diğer daimi üyesi olan güvenilir müttefiki Çin'den sadece altı aylık bir uzatma için destek alabildi.
Oylamanın ardından ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield Rusya'nın vetosunu "tam bir zalimlik eylemi" olarak nitelendirdi.
Rusya Batı'yı vetoyu kışkırtmakla suçladı.
Moskova, Suriye halkının iradesini "hiçe saydığını" ileri sürerek yıllardır anlaşmanın içini boşaltmaya çalışıyor. Moskova'nın Şam'daki hamisi Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Şam'ın hiçbir zaman onaylamadığı yardım teslimatlarını egemenlik ihlali olarak nitelendirerek karşı çıkmıştı.
Bu da sadece BMGK'nın tamamının yeniden uzatma yetkisi verebileceği anlamına geliyor. O zamana kadar da akıbeti belirsizliğini koruyor.
BM'nin dört orijinal geçiş noktasından sadece biri Pazartesi günü hala faaliyetteydi; ancak çocuk bezinden nohuta kadar tüm ürünlerin %80'i bu noktadan geçiyordu.
Gözlemciler uzun zamandır geçişlerin yıllık olarak uzatılması çağrısında bulunuyordu ancak Moskova bu tür hamlelere sürekli olarak karşı çıktı ve bunun yerine altı aylık uzatmalarda ısrar etti.
Rusya'nın vetosu 'alaycı', BMGK'ya insani yardım 'emanet edilmemeli'
Dışarıdaki insani yardım ve hak grupları da bu duruma öfkelendi. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) BM Savunuculuk Sorumlusu Floriane Borel, BMGK'nın yetersizliğini eleştirerek, "Rusya'nın milyonlarca Suriyeli için sınır ötesi bir yardım hattını alaycı bir şekilde veto etmesi, Güvenlik Konseyi'ne insani yardımla ilgili kararların emanet edilmemesi gerektiğini acı bir şekilde hatırlatıyor" dedi.
Borel, "Yardımların ulaştırılmasında siyaset değil ihtiyaçlar esas alınmalıdır" dedi.
BM insani yardım işlerinin başındaki Martin Griffiths ise durumu "kuzeybatıdaki insanlar ve onlara yardım eden cesur ruhlar için her altı ayda bir tahammül edilemez" olarak nitelendirdi.
Ayrıca oylamanın gerektirdiği lojistik önlemlerin son derece karmaşık olduğunu vurguladı.
Griffiths de her seferinde en az bir yıl süreyle daha fazla geçişin açılması çağrısında bulundu.
Suriye Devlet Başkanı Esad, 8 Şubat'ta on binlerce insanın ölümüne yol açan ve Türkiye ile Suriye'nin büyük bir bölümünü yerle bir eden 7.8 büyüklüğündeki depremin ardından ülkeye iki yardım geçişi daha açmayı kabul etse de, o tarihten bu yana ülkeye giren 3,700 kamyonun çoğu hala Bab al-Hawa geçişi üzerinden geliyor.
Şu anda açık kalan sadece diğer ikisi ve onların da bir aydan biraz daha uzun bir süre içinde kapanması planlanıyor.