Rusya Ukrayna'da Tahılı Vuruyor

TAKİP ET

Rusya, tahıl ihracatı anlaşmasından çekilmesinin ardından Cuma günü saldırılarını Ukrayna'nın Odesa bölgesindeki çiftlik depolarına kadar genişletti ve aynı zamanda Karadeniz'de abluka uyguluyor.

Yetkililer, Odesa liman kentini "önemli bir altyapı tesisi" olarak tanımlasa da diğer Rus füzelerinin limana yönelik saldırıları, Ukrayna'nın gıda ihracatını etkileme amacını gösteriyor.

Odesa'nın Rusya'nın hedefine konulmasının sebebi, Moskova'nın Ukrayna'nın kilit Karadeniz limanı üzerinden tahıl göndermesine izin veren savaş zamanı anlaşmasını sona erdirmesi oldu.

Bölge Valisi Oleh Kiper, depolama alanına yapılan saldırıda alçaktan uçan iki seyir füzesinin yangın çıkardığını ve yangın söndürme çalışmaları sırasında bir diğerinin isabet ettiğini açıkladı. Bu saldırıda ekipmanlar zarar gördü ve 100 ton bezelye ile 20 ton arpa tahrip oldu.

Rusya'nın Ukrayna'ya misilleme yapacağını açıklamasının ardından Ukrayna'nın kritik tahıl ihracat altyapısının hedef alınması, Karadeniz limanlarına yönelik gemilerin potansiyel askeri hedef olarak görüleceği gerilimini artırdı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Vershinin, Moskova'nın Karadeniz'i geniş alanları için tehlikeli ilan etmesi ve gemilere yönelik değerlendirmeleri açıkladı. Vershinin, Rus donanmasının gemileri denetleyerek askeri kargo taşımadıklarını kontrol edeceğini belirtti.

Institute for the Study of War adlı düşünce kuruluşu, liman ve tahıl altyapısına yapılan saldırıların ve denizdeki gerilimin, Kremlin'in Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi'nden çıkmasını ve Batı'dan tavizler elde etme çabalarının bir parçası olabileceğini öne sürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de Rusya'nın Karadeniz tahıl koridorunu yeniden kurma taleplerini dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Erdoğan, Putin'le görüşeceğini ve bu konuda çaba göstereceğini belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy ise Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşerek Karadeniz Tahıl Girişimi'nin yeniden faaliyete geçmesi için çaba gösterdiklerini ifade etti.

Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz'deki tatbikatlarında sahte hedeflere yapılan silah denemeleri gerçekleştirdiğini açıkladı. Bakanlık, insansız hava araçlarının kullanıldığı terör saldırılarının hazırlanmasında kullanılan tesislere uzun menzilli denizden fırlatılan silahlarla ateş açıldığını bildirdi.

Tüm bu gelişmeler arasında Putin, Ukrayna'nın karşı saldırısının başarısız olduğu iddiasını yineledi. Putin ayrıca Ukrayna ordusunun büyük kayıplar verdiğini ve Batı'nın silah ve mühimmat tedarikini sürdürmekte zorlandığını savundu.

ukrayna tahıl koridoru ukrayna tahıl üretimi ukrayna tahıl anlaşması ukrayna tahıl ukrayna tahıl ihracatı