Şehir Hastaneleri Kara delik Oldu

TAKİP ET

Günlük maliyetleri konusunda öne sürülen "Bütçeden tek kuruş para çıkmayacak" iddialarına rağmen, şehir hastanelerinin 2024'teki günlük maliyeti 229 milyon liraya ulaşacak.

Şehir Hastaneleri Bütçe Görüşmelerinde Gündemde

Sağlık Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerinde, şehir hastanelerinin bütçe üzerindeki etkisi bir kez daha gündeme geldi. Sağlık Bakanı Fahreddin Koca, giderlerin azalacağını savunsa da CHP Bursa Milletvekili Dr. Kayıhan Pala, şehir hastanelerinin bütçeye getirdiği yükü sorgulayarak, "2024 yılı bütçesinin yüzde 11.4’ü şehir hastaneleri için ayrıldı, bu da günde 229 milyon lira demek’’ açıklamasını yaptı.

Şehir Hastaneleri Bütçede Ne Kadar Yer Kaplıyor?

Bakan Koca'nın, şehir hastanelerinin giderlerinin azalacağı yönündeki açıklamalarına rağmen, Dr. Kayıhan Pala'nın verdiği bilgilere göre, 2024 bütçesinin yüzde 11.4'ü şehir hastanelerine ayrıldı. Bu durum, günlük maliyetin 229 milyon liraya ulaşmasına neden oluyor. Pala, şehir hastanelerinin bütçeye "ciddi" bir yük getirdiğini belirtirken, diğer sağlık birimlerinin bu yük altında nasıl etkilendiğine dair soruları da gündeme getirdi.

OECD Karşılaştırması ve Şehir Hastaneleri

CHP Bursa Milletvekili Pala, OECD ülkeleri içinde Türkiye'nin şehir hastanelerine ayırdığı payın sınırlı olduğunu belirterek, "OECD ülkeleri içerisinde bizden daha az pay ayıran 2 ülke var. Hindistan ve Endonezya, bu da Türkiye’nin ayıbıdır” ifadelerini kullandı. Pala ayrıca, özel hastane sayısındaki ve yatak sayısındaki artışı vurgulayarak, özel hastanelerdeki artışın devam etmesiyle ilgili endişelerini paylaştı.

Bakan Koca'nın Savunması

Sağlık Bakanı Fahreddin Koca, şehir hastanelerinin bütçeye "artık" yük oluşturmayacağını belirtti. Koca, "Kamu üzerinde şehir hastanelerinin yükü artık söz konusu değil. 25 yıllık süreci de sözleşmedeki gerekliliği yerine getirip getirmemelerini göz önüne alarak kıstık. Bütün şehir hastaneleri 25 yıl değil, ortalama 17-18 yıl sonra devletin olacak” açıklamasını yaptı.