Sınır Kontrolleri Yeniden Başladı

TAKİP ET

Avrupa'nın serbest dolaşımı temsil eden Şengen Bölgesi'nde, artan göçmen akını nedeniyle sınır kontrolleri "geçici olarak" yeniden uygulamaya konuldu. Bu durum, 27 üyeli Şengen Bölgesi'nin 11 üyesinde etkili oldu ve böylece mülteci sorununa bir tepki olarak ortaya çıktı.

Dünya genelinde özgürlüklerin kısıtlanmasına dair endişeler artarken, Ortadoğu ve Ukrayna'dan kaynaklanan göçmen akını, Şengen ülkelerini sınırlarını daha sıkı kontrol etmeye itti. 1 Ocak 2023'te Şengen sistemine katılan Hırvatistan, bu durumdan en çok etkilenen ülkelerden biri oldu. Özellikle yaz aylarında yaşanan turist akını sırasında, Slovenya ve Avusturya gibi komşu ülkelere geçişlerde yoğun pasaport kontrolleri yaşanıyordu.

Ancak, 31 Aralık 2022'de tüm gümrük kapıları kaldırıldı ve "özgür Avrupa"ya geçiş yapıldı. Fakat bu "sınırsız hayat", Balkan rotası üzerinden AB'ye yapılan kaçak geçişlerin artmasıyla kısa sürdü. Almanya, Avusturya ve İtalya gibi en çok göçmen akınına uğrayan ülkeler, sınırlarını daha sıkı kontrol etmeye başladı.

Bu durum, 400 milyondan fazla kişinin yaşadığı 27 üyeli Şengen bölgesinde sınırsız seyahat imkanına gölge düşürdü. Şengen kuralları, iç güvenlik veya kamu politikasına ciddi tehditlerde son çare olarak gümrük denetimine izin veriyor. Şu anda İtalya, Almanya, Avusturya, Slovakya, Çekya, Polonya, Slovenya, Danimarka, Norveç, İsveç ve Fransa gibi 11 ülkede geçici sınır kontrolleri uygulanıyor.

AB sınır kontrol ajansı Frontex'e göre, 2022'de Balkan rotası üzerinden AB'ye 300 binden fazla göçmen kaçak girdi. Bu rakam, 2015-2016'da aynı güzergahtan gelen 1 milyondan fazla Suriyeli göçmenin Almanya'ya ulaşmasından bu yana en yüksek sayı. Afgan, Türk, Fas ve Pakistan vatandaşları bu rotayı en çok kullananlar arasında.

Bu durum, Avrupa'nın göçmen karşıtı milliyetçi söylemler ve partilerin güçlenmesine yol açıyor. Financial Times, "Avrupa'nın sorunu ne?" sorusuna, "Çok çekici olması" yanıtını veriyor ve bu çelişkiyi, yaşlı kıtanın kendi değerlerine ihanet etmesi olarak özetliyor