SIRBİSTAN'DA VUCİC İSTİFA PROTESTOLARI

TAKİP ET

Kosova'da Sırp azınlığın protestoları devam ederken Sırbistan hükümetinin başı istifa isteyen Sırp halkı ile dertte.

Son olarak cumartesi (03.06.2023) günü on binlerce protestocu Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da sokaklara dökülerek hükümeti ve şiddeti protesto düzenledi bu son bir ay içinde düzenlenene beşinci gösteri.

Gösterilerin sebebi, geçtiğimiz ay 18 kişinin öldüğü iki ölümcül silahlı saldırıdan bu yana kitlesel gösteriler ile sarsılıyor.

Sırp medyasında yer alan haberlere göre Sırbistan parlamentosunun önündeki alan ve parlamentoya çıkan sokaklar protestocularla tarafından işgal edilmiş durumda.

Göstericiler  Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in resmi konutunu da hedef alıyor.

Bazı muhalif gruplar ve medya organları, Asşırı  sağcı grupların kendi  gündemlerini desteklemek için yürüyüşe sızmaya çalıştığını iddia ediyor.

 

Sırbistan'daki protestocular ne talep ediyor?

Göstericiler Dünya kamuoyunda Sırp/Balkan mafyasına karşı önlem alınmadığı ve korunduğunu iddia ederek hükûmetin istifasını istiyor.

Cumartesi günü "Vucic defol" ve "Sırbistan şiddete karşı" sloganlı pankartlar taşırken ,Bazı göstericiler, üzerinde Vucic'i istifaya çağıran mesajların yazılı olduğu yüzlerce kâğıdı cumhurbaşkanlığının önüne bıraktı.

Protestocular medyanın şiddeti haberlerini verirken , Vucic'e sadık özel televizyon kanallarını şiddeti ve mafya suçlarını aklayarak şiddeti teşvik etmekle suçluyor.

Sırbistan hükümeti protestolara nasıl karşılık verdi?

Cumhur Başkanı Vucic hoşgörüsüzlüğü körüklediği suçlamalarını reddederek muhalif grupların kendisine karşı darbe yapılmaya çalıştığını ima etti zorla devirmek istediğini iddia etti.

Kendi kontrolündeki bir televizyon kanalına konuşan, Vucic, "Bilmeleri gereken tek şey, çocuklarım da dahil olmak üzere ölü ya da diri, şiddeti destekleyenlere karşı savaşacağım" "Beni asla korkutamayacaklar." Diyerek Avrupa’nın yeni açık diktatörü olma yolunda ilerlediğini net bir şekilde gözler önüne serdi.

Silahlı saldırıların ardından güvenlik güçleri sarsılan güvenlik duygusunu güçlendirmek amacıyla silah kontrol önlemleri aldı ve okullara polis yerleştirdi.
Ancak bu önlemlerin güven duygusundan çok endişe ve terör duygusu oluşturacağı düşünülüyor.

Bölge ile ilgilenen herkesin aklında şu soru var: Vucic ,içerideki gerginlikten korunmak için  Kosova yarasını Kaşır mı ?

sırbistan para birimi sırbistan hava durumu sırbistan nüfusu sırbistan uçak bileti sırbistan avrupa birliği Kosova Belgrad Aleksandar Vucic Porotesto Mafya Balkan Mafyası