Şişecam, Ukrayna'nın "Savaşın Uluslararası Sponsorları" listesine girdi

TAKİP ET

Rusya'da bulunan yatırımları nedeniyle Şişecam, Ukrayna Ulusal Yolsuzluğu Önleme Ajansı (NAPC) tarafından "savaşın uluslararası sponsorları" listesine dahil edildi.

Listeye ilk kez Türkiye'den bir şirketin dahil edilmesi, Türkiye ile Ukrayna arasındaki diplomatik ilişkilerde gerginliğe neden olması beklenmiyor.

NAPC, Şişecam'ı Rusya'da bulunan fabrikalarında üretim faaliyetlerini sürdürmesi ve Rusya hükümetine vergi ödemesi nedeniyle listeye dahil ettiğini açıkladı. Şişecam, Rusya'nın başkenti Moskova'da bir cam ambalaj fabrikası, Leningrad Oblastı'nda bir düzcam fabrikası ve Rostov Oblastı'nda bir soda külü fabrikası işletiyor.

Ukrayna'nın listesine dahil ettiği diğer şirketler arasında Pepsi, Auchan, Metro Cash and Carry ve Unilever gibi uluslararası devler yer alıyor. Ancak Şişecam, listeye dahil edilen ilk Türk şirketi oldu.

Ancak Rusya’da iş yapmayan devam eden inşaat şirketleri için bu güne kadar alınmış karar duyurulmuş değil.

Dışişleri Bakanlığı, Şişecam'ın listeye dahil edilmesiyle ilgili bir henüz  açıklama yapmadı.

Şişecam, Türkiye'nin en büyük sanayi şirketlerinden biri. Şirket, cam ev eşyası, cam ambalaj, düzcam ve soda külü üretiminde faaliyet gösteriyor. Şişecam'ın cirosu 2022 yılında 26,5 milyar liraya ulaştı.


Ukrayna ve Rusya’da  Şişecam Yatırımları:

Ülke

Şehir

Yatırım Türü

Değer (Milyon Dolar)

Rusya

Moskova

Cam Ambalaj Fabrikası

100

Rusya

Leningrad Oblastı

Düzcam Fabrikası

200

Rusya

Rostov Oblastı

Soda Külü Fabrikası

50

Ukrayna

Donetsk Oblastı

Düzcam Fabrikası

30

2023 Yılı itibari ile  Rusya Federasyonu dahilinde Türk inşaat şirketlerinin iş hacmi 7 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.