Sosyal Medya Fenomenlerine Gelir Vergisi Muafiyeti Genişliyor

TAKİP ET

AK Parti'nin sunduğu 78 maddelik yeni torba yasa teklifi, sosyal medya fenomenlerini ilgilendiren önemli değişikliklere ev sahipliği yapıyor. Teklif, bu fenomenlerin ürün tanıtımından elde ettikleri gelirler için gelir vergisi muafiyet sınırını genişletiyor.

 

Sosyal Medya Fenomenlerine Vergi Muafiyeti Genişliyor

Yeni torba yasa teklifi, sosyal medya fenomenlerini yakından ilgilendiren bir dizi ekonomik düzenlemeyi içeriyor. Fenomenlerin internet üzerinden sağladıkları kazançlar, belirlenen bir sınırı aşmamak şartıyla gelir vergisinden muaf tutulacak. Bu kapsam, bireysel kurslar, eğitim, veri işleme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerin vergilendirilme şeklinde genişletiliyor.

Sosyal İçerik ve Uygulama Geliştiricilerine Yeni İstisna

Sosyal içerik üreticiliği ve mobil uygulama geliştiriciliği kazanç istisnası da genişletiliyor. Yılda elde edilen kazanç, belirli bir sınırı aştığında oranlı gelir vergisi tarifesine tabi olacak. Yapılan düzenleme ile bu hizmetlerin sosyal ağ sağlayıcıları dışında internet siteleri ve benzeri elektronik ortamlarda sunulması durumunda da vergilendirilmesi sağlanacak.

Yeni Düzenlemelerle Kazanç İndirimleri

Teklifte yer alan bir diğer önemli düzenleme ise şu şekilde:

Konut kredilerine uygulanan banka ve sigorta muamele vergisi istisnası, tek konutla sınırlandırılacak.

Türkiye dışında bulunan anonim ve limited şirketlerden elde edilen kâr paylarının belirli şartlar altında yarısı gelir vergisinden muaf tutulacak.

Yurt dışına verilen bazı hizmetlerden elde edilen kazançlar, Türkiye'ye transfer edilmesi şartıyla yüzde 80 indirim konusu yapabilecek.

Kaçakçılıkla Mücadele ve Diğer Düzenlemeler

Torba yasa teklifi, kaçakçılıkla mücadele ve diğer alanlarda da önemli değişiklikler içeriyor. Tütün, alkol, petrol gibi sektörlerdeki suçlarla mücadele kapsamında alınan önlemler, daha etkin hale getiriliyor. Ayrıca, finans kurumlarına sağlanan enflasyon muhasebesi muafiyeti gibi düzenlemeler de dikkat çekiyor.