SPK'dan Ceza Yağmuru

TAKİP ET

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Esenboğa Elektrik Üretim AŞ, Naturel Yenilenebilir Enerji AŞ ve Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret AŞ'ye, halka arz gelirlerinin yanlış amaçlar için harcandığı iddiasıyla para cezası verdi. SPK tarafından yayımlanan bilgilere göre, iki şirketin halka arz gelirlerinin kullanımıyla ilgili usulsüzlükler tespit edildi.

İncelemeler sonucunda Esenboğa Elektrik Üretim ve Naturel Yenilenebilir Enerji'nin halka arz gelirlerini beyan ettikleri amaç dışında harcadıkları belirlendi. Her iki şirket de, kaynaklarının bir bölümünü bağlı ortaklığı Margün Enerji Üretim'e yönlendirmiş, ancak bunu raporlarında belirtmemişlerdir.

Bu ihlallerin yanı sıra, şirketlerin ana hissedarı Yusuf Şenel ve yöneticileri Uğur Yiğit ile Ziya Akbaş da 2,4 milyon lira idari para cezası aldı.

Naturel Yenilenebilir Enerji, 2019 yılında, aynı şirket grubuna ait olan Esenboğa Elektrik ise 2020 yılında halka arz edilmiştir. Margün Enerji ise 2021 yılında halka arz edilmiştir.

Ayrıca SPK, halka arz gelirlerini yanlış amaçlar için harcadığı gerekçesiyle Girişim Elektrik Sanayi'ne de idari para cezası vermiştir. Girişim Elektrik'in halka arz gelirlerinin yanlış kullanımı tespit edilmiştir.

Girişim Elektrik, halka arz esnasında yayımlanan fon kullanım raporunda belirtilmeyen bir kısmını bağlı ortaklığı Europower Enerji'ye yönlendirmiştir ve bunu denetim raporlarında açıkça ifade etmemiştir.

Girişim Elektrik'in hissedarları Muhittin Behiç Harmanlı, Ali Gökhan Öztürk, yönetim kurulu üyesi Savaş Atanur Kazaz ve Mete Muzaffer Bıçakçıoğlu toplamda 2,9 milyon lira para cezasına çarptırılmıştır.

Girişim Elektrik, 2021 yılında halka arz edilmiş, Europower Enerji ise Nisan ayında halka arz edilmiştir.

spk spk bülten spk nedir spk halka arz spk başkanı