Suudi Arabistan'da 500 Milyar Dolarlık Pazar

TAKİP ET

Türk Kamu Özel Sektör İş Birliği Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Eyüp Vural Aydın, Suudi Arabistan'da gerçekleştirilecek olan kamu özel sektör iş birliği projelerinin koordinasyonu ve yönetimi için hayati bir rol üstlenecek bir Danışma Kurulu'na seçildi.

Suudi Arabistan'ın gelecek dönemde gerçekleştirmeyi planladığı milyarlarca dolarlık kamu özel sektör iş birliği projelerini koordine edecek olan Ulusal Özelleştirme ve Kamu Özel Sektör İş Birliği Merkezi, bu büyük işbirliği projelerinin başarılı bir şekilde yürütülmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.

The National Center for Privatization and PPP (NCP), 11 bakanın yer aldığı bir kurul olup, 7 farklı ülkeden uzmanlardan oluşan bir Danışma Kurulu belirlemiştir. Dr. Eyüp Vural Aydın, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere, Portekiz, İsveç ve Suudi Arabistan temsilcileri ile birlikte bu prestijli Danışma Kurulu'nun bir parçası olmuştur. Danışma Kurulu, kamu özel sektör iş birliği projelerinin daha iyi bir şekilde yönetilmesi ve hangi firmaların hangi projelerde en uygun yetkinliğe sahip olduğunun belirlenmesi gibi kritik görevleri üstlenecektir.

Kamu Özel Sektör İş Birliği Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Aydın, Suudi Arabistan'da önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek olan milyarlarca dolarlık kamu özel sektör iş birliği projeleri için hazırlıkların başladığını ve bu projelerin başarılı bir şekilde koordine edilmesinin önemine vurgu yapmıştır. Aydın, bu önemli göreve seçilmesinin hem şahsı hem de Türkiye için büyük bir gurur kaynağı olduğunu ifade etmiştir.

Türk şirketlerinin uluslararası alanda inşaat ve altyapı projelerindeki başarılarına dikkat çeken Aydın, özellikle ulaştırma, sağlık, turizm, şehircilik ve havalimanları alanlarında dünya standartlarına uygun projelere imza attıklarını belirtmiştir. Suudi Arabistan'ın 2040 yılına kadar yaklaşık 500 milyar dolarlık harcama yapmayı planladığını dile getiren Aydın, Türk şirketlerini bu büyük fırsattan yararlanmaya davet etmiştir. Hedeflerinin Türk şirketlerinin bu projelerde en az yüzde 10'luk bir pay elde etmesini sağlamak olduğunu belirtmiştir. Türk şirketlerinin uluslararası alanda gösterdikleri başarılar ve yetkinlikleri, Suudi Arabistan'daki bu büyük işbirliği projelerine katkı sağlayabilir ve Türkiye için önemli ekonomik fırsatlar yaratabilir.

Suudi Arabistan İnşaat Sektörü

Sıra Şirket Ülke Pazar Payı (%) Ciro (ABD Doları)
1Saudi Binladin GroupSuudi Arabistan2050 milyar
2Al-Khobar Contracting CompanySuudi Arabistan1537,5 milyar
3Nesma & PartnersSuudi Arabistan1025 milyar
4Saudi OgerLübnan1025 milyar
5Saudi Arabian Military IndustriesSuudi Arabistan512,5 milyar
6Dar Al-HandasahLübnan512,5 milyar
7Saudi AramcoSuudi Arabistan512,5 milyar
8Acwa PowerSuudi Arabistan512,5 milyar
9Saudi Electricity CompanySuudi Arabistan512,5 milyar
10Türk İnşaat ŞirketleriTürkiye512,5 milyar

 

suudi arabistanda inşaat sektörü Türk İnşaat Şirketleri