Tarım İhracatı rekor kırdı

TAKİP ET

Türkiye'nin tarım sektörü, ocak-nisan döneminde tüm zamanların en yüksek ihracat rakamlarına ulaştı.

Türkiye'nin tarım sektörü, ocak-nisan döneminde tüm zamanların en yüksek ihracat rakamlarına ulaştı.

2023'ün ilk 4 ayında, 2022'nin aynı dönemine göre %1.6 artışla toplamda 11 milyar 175 milyon dolarlık tarım ihracatı gerçekleştirildi. Tarım ihracatı, Türkiye'nin toplam ihracatının %13.8'ini oluşturdu. Bu dönemde, Irak (hububat), Rusya (sebze-meyve) ve İspanya (özellikle zeytin ve zeytinyağı) gibi ülkeler öne çıktı. Özellikle İspanya'ya yapılan zeytin ve zeytinyağı ihracatında büyük bir artış yaşandı. Geçen yılın aynı döneminde 7 milyon dolar olan ihracat rakamı, bu yıl 130 milyon dolara yükseldi.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ferhat Gürüz, aylık bazda ihracat rakamlarını değerlendirdi. Nisan ayında Türkiye'nin 235.7 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihraç ettiğini belirtti. Gürüz, sektörlerinin bu dönemde 326 bin 20 ton ürünü uluslararası pazarlara sunduğunu ve birlik olarak ülke ihracatına 99 milyon dolarlık katkı sağladıklarını söyledi. Nisan ayında en çok ihraç edilen ürün ise %16'lık bir artışla 69.3 milyon dolarlık domates oldu.

sebze meyve fiyatları sebze meyve fiyatları 2023 sebze meyve fiyatları neden arttı sebze meyve fiyatları son dakika sebze meyve fiyatları antalya İhracat