Tarımda rekor üretim

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) bağlı işletmelerin tarihin en yüksek hububat üretim rekorunu kırdığını duyurdu.

Yumaklı, yazılı bir açıklama yaparak TİGEM işletmelerinin 392 bin tonluk hububat hasadıyla başarı elde ettiğini belirtti. Bu üretimde yıllık yüzde 28'lik bir artışın gerçekleştiğine dikkat çekti.

Tarım ve Orman Bakanı, açıklamasında "Bereketli bir üretim yılı yaşıyoruz" ifadesini kullanarak TİGEM'in 15 işletmesinde gerçekleştirilen 392 bin ton hububat hasadının tüm zamanların rekoru olduğunu vurguladı.

1 milyon dekarlık ekili alanda elde edilen üretimi de öne çıkararak, "Toplamda 903 bin 331 dekar buğday, 99 bin 219 dekar arpa, 16 bin 482 dekar tritikale ve 2 bin 369 dekar yulaf olmak üzere toplam 1 milyon 21 bin 401 dekar ekili alanın hasadı sonucunda tarihin en yüksek üretim rakamı olan 392 bin ton hububat mahsulü elde edildi" dedi.

Yumaklı, TİGEM işletmelerinin üretimi daha da artırmak için çalışmalarına devam ettiğini belirtti ve çiftçilerin kullandığı sertifikalı tohumların yüzde 97'sinin yerli olarak üretildiğini vurguladı.

Bakan Yumaklı, "Sertifikalı tohumluk ihracatının ithalatı karşılama oranı 2002'de yüzde 31 iken 2022'de yüzde 137'ye yükseldi. Bu başarı, çiftçilerden ihracatçılara, girişimcilerden kurum ve işletmelere kadar Türkiye'nin başarısıdır. TİGEM, bu başarının öncülerinden biridir" şeklinde konuştu.

tarım üretimi tarım üretimi yıllara göre tarım üretiminde dünya sıralaması tarım üretimi türkiye tarım üretiminin canlandırılması hangi ilke